HomeHealthA avea mai mulți copii scade riscul cancerului endometrial cu 50%

A avea mai mulți copii scade riscul cancerului endometrial cu 50%

Potrivit cercetării de la Universitatea din Queensland, a avea mai mulți copii poate reduce riscul unei femei de a dezvolta cancer endometrial. Dr. Gunn-Helen Moen și Shannon D’Urso de la Institutul de Bioștiință Moleculară de la UQ au folosit analiza genetică pentru a investiga factorii de risc pentru cancerul endometrial și au descoperit că a avea trei copii în comparație cu niciunul ar putea reduce riscul unei femei cu 50%.

Cu cât o femeie a petrecut mai mult timp însărcinată sau luând pilula contraceptivă –- atunci când organismul este expus la mai puțini estrogeni –cu atât mai mult a scăzut riscul de cancer endometrial. În timp ce studiile anterioare au arătat că sarcinile multiple și utilizarea pilulei contraceptive orale poate reduce riscul de cancer endometrial, acesta este primul studiu care a folosit genetica pentru a studia mai mulți factori de risc simultan”, a spus dr. Moen.

Cancerul endometrial este un tip de cancer care afectează mucoasa uterului și este al cincilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor australiene, cu o prevalență de aproximativ 1 din 52. În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Queensland au folosit analiza genetică pentru a examina câți ani au ovulat femeile, care a fost calculat scăzând timpul petrecut în sarcină sau folosind pilula contraceptivă din anii petrecuți cu menstruația.

“Nivelurile ridicate de estrogen, spre deosebire de progesteron, reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului endometrial. Sarcina și pilula contraceptivă oferă ambele progesteron, pentru a se opune estrogenului, iar acesta ar putea fi motivul pentru care vedem un efect protector împotriva acestui cancer. Prin urmare, cu cât expunerea la estrogen este mai scurtă de-a lungul vieții, cu atât este mai mic riscul de a dezvolta cancer endometrial.” au spus cercetătorii.

În cadrul studiului s-au descoperit dovezi care sugerează că reducerea numărului de ani de ovulație poate reduce riscul de cancer endometrial, dar cele mai puternice legături au indicat nașterea. Există mai multe explicații pentru care sarcina reduce riscul de cancer endometrial.

Ar putea fi o creștere a progesteronului protector în ultimele etape ale sarcinii sau ar putea fi pentru că organismul poate elimina celulele endometriale precanceroase din uter în timpul nașterii.”, a spus dr. Moen.

În timpul studiului, cercetătorii au separat câțiva factori de risc cunoscuți pentru cancerul endometrial, cum ar fi creșterea indicelui de masă corporală (IMC) și vârsta la prima menstruație și menopauză și au analizat în mod special efectul numărului de născuți și al anilor de ovulație.

În obezitate, nivelurile ridicate de estrogen sunt produse în țesutul adipos, reprezentând astfel un factor de risc pentru cancerul endometrial. Cazurile de cancer endometrial sunt în creștere la nivel mondial, iar dr. Moen a spus că acest lucru se poate datora creșterii nivelului IMC, care reprezintă aproximativ 40% din cazurile de cancer endometrial din țările dezvoltate. „Dar am vrut să aflăm mai multe despre impactul născuților în mod direct, indiferent de alți factori de risc cunoscuți. Am folosit date pentru a studia sute de variante genetice, dintre care șase au fost asociate cu numărul de născuți. În acest studiu este prima dată când am reușit să stabilim o relație cauză-efect între numărul de nașteri și un risc redus de a dezvolta cancer endometrial”, a spus dr. Moen.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut fi siguri dacă același lucru a fost valabil pentru ani de ovulație și utilizarea pilulelor contraceptive orale. „Analizarea unor seturi mai mari de date ne-ar putea ajuta să înțelegem mai clar dacă efectele hormonale sau mecanice ale sarcinii sunt cele care duc la un efect mai protector, precum și să aprofundăm efectul utilizării pilulei contraceptive orale.”, au concluzionat cercetătorii.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente