HomeHealthAlimentele care stimulează creierul

Alimentele care stimulează creierul

Inteligența și memoria nu se dezvoltă doar prin învățare sau antrenament, ceea ce avem în farfurie joacă un rol la fel de important în sănătatea creierului.

Iată principalele alimente care favorizează dezvoltarea funcțiilor noastre intelectuale și abilităților de învățare.

  1. Alimente care stimulează inteligența

  • Fructe și legume proaspete colorate

Dovlecii ,morcovii, portocalele, căpșunile, zmeura și alte fructele și legumele portocalii și roșii sunt pline de beta-caroten, un pigment care se transformă în vitamina A, cu rol antioxidant. În plus, fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, care ajuta la combaterea oboselii și a stresului. Ai grijă să nu le fierbi, riscă să-și piardă proprietățile (este de preferat să le gătești la abur sau în folie).

  • Lactate

Ne oferă proteine, dar și vitamina  B2  -necesară pentru funcționarea creierului și vitamina B12- indispensabilă pentru dezvoltarea intelectuală. Include, așadar, în meniul tău lapte, iaurturi și brânzeturi.

  • Uleiuri vegetale

Grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului, dar nu orice tip de grăsime. Uleiurile vegetale – uleiul de rapiță,  de măsline, de sâmburi de struguri, uleiul de nucă – toate bogate în Omega-3 și vitamina E, care ne protejează creierul.

  • Cereale integrale

Produsele din cereale, conțin tot ce are nevoie creierul tău: carbohidrați complecși, vitamine din complexul B, fier și zinc. Atenție, însă, la prăjiturile industriale și alte produse de patiserie, care sunt pline de grăsimi saturate, inamicul numărul unu al memoriei.

Introdu în meniul zilnic  pâinea integrală, grâul, orezul, ovăzul, pastele și cereale integrale la micul dejun.

2. Alimente care stimulează memoria

  • Nuci și semințe oleaginoase

Stafidele, caisele uscate, migdalele, alunele, nucile, sunt toate bogate în minerale și oligoelemente, precum zincul (o deficiență de zinc poate provoca tulburări de învățare, gândire, memorie și atenție). Câteva fructe uscate la micul dejun sau la o gustare în timpul zilei ne vor ajuta să ne menținem neuronii la vârful abilităților lor.

  • Pește gras

Sardinele, macroul, heringul, somonul, sunt principalii furnizori de Omega-3 (DHA și EPA), esențiali pentru funcționarea neuronilor noștri și care joacă un rol important pentru memorie. Pentru un creier sănătos, peștele gras trebui să fie în meniu t[u de 2 -3 ori pe săptămână.

  • Măruntaie

Organele animalelor – ficat, inimă, rinichi –  sunt chiar mai bogate în fier decât spanacul. Fierul permite transportul oxigenului la creier, asigură o bună memorare și concentrare.

3. Alimente care îmbunătățesc concentrarea

  • Ciocolată

Creierul iubește zahărul, glucoza, însă trebuie să învățăm să-l consumăm cu moderație. Ai poftă de dulce? Alege ciocolata neagră. Cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât concentrația este mai bună (alege ciocolată neagră cu minim 70% concentrație de cacao). Bogată în teobromină și teofilină, două substanțe care fac din ciocolată un stimulent al creierului prin excelență, acest desert este totodată și un foarte bun antistres.

  • Ceai verde și guarana

Ceaiul verde este plin de catechine, un antioxidant puternic, care  are efecte benefice asupra vigilenței, concentrării și memoriei. Guarana este folosită de indienii din Amazonia pentru proprietățile sale antistres, anti-oboseală și pentru puterea sa de stimulare a sistemului nervos. Atenție însă, fiind bogat în cofeină, nu trebuie consumat în cantități mari.

  • Miere

Pentru a combate oboseala și stresul, mierea (ca de altfel și alte produse ale stupului – propolis, lăptișor de matcă etc.), este un bun aliat. Este o sursă de minerale, oligoelemente (magneziu, potasiu, cupru etc), vitamine (B și C) și, prin urmare, plină de antioxidanți, ce favorizează o bună concentrare.

  • Rozmarin

Adaugă la felurile tale de mâncare puțin rozmarin. Flavonoidele pe care le conține favorizează circulația sângelui în creier și au proprietăți stimulatoare pentru atenție și memorie.

Susține sănătatea creierului și îmbunătățește-ți vigilența, memoria și starea de spirit, prin includerea acestor alimente în dieta ta zilnică.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente