În 2016, într-un apartament din Cluj, lua naștere proiectul a doi tineri antreprenori pasionați de design și lucrul cu lemnul.
Adrian și Răzvan Andreica sunt fondatorii ARAMI, doi frați care au început acest proiect într-un atelier micuț, din dragoste pentru natură și repulsie față de consumerism și mobilier care copiază aceleași standarde plictisitoare. Aceștia realizează manual un număr limitat de produse originale pentru oamenii care își doresc să aibă în locuințe piese unice și speciale.
Cei doi frați fac echipa perfectă, completându-se unul pe altul prin prisma pasiunii pentru design, lucrând cu metale și lemn. Răzvan lucrează partea de metal, învățând singur cum să lucreze cu aparatele de sudură prin intermediul resurselor online și a multelor ore de practică. Adrian spune că și-a petrecut ultimii cinci ani studiind arta lemnului, exersându-și constant meșteșugul cu acest material.
Cum a luat naștere acest proiect? De unde a plecat ideea? Este o pasiune veche?
Proiectul ARAMI a început în 2016, când căutam un apartament in Cluj, atunci am devenit mai pasionat de design interior și am realizat că vizualizez multe soluții de amenajare pentru apartamente cu compartimentări diferite. Mereu mi-am dorit o casă veche, din perioada interbelică, pe care să o amenajez de la zero. Am avut norocul să gasesc un apartament in centrul Clujui, vechi, ponosit, dar cu mult potențial, pe care l-am amenjat împreună cu fratele meu și ajutat de părinți și prieteni.
Care erau ocupațiile voastre înainte de afacerea pe care ați pornit-o împreună?
La bază suntem ingineri amândoi, constructor și topograf, însă în suflet suntem artizani, meșteșugari, artiști.
Care este procesul de creație? Ce materiale sunt folosite?
Procesul de creație depinde foarte mult de inspirația de moment, obiectul pe care îl creăm și lemnul folosit. Fiecare bucată de lemn este diferită și încercăm să realizăm obiecte unice. În general folosim lemn de stejar, metal, rășină epoxidică și uleiuri naturale pentru finisaj.
Cam cât durează să finalizați o piesă de mobilier?
De la o săptămână până la o lună, în funcție de cât e de complex proiectul.
Cum a fost să începeți o afacere pe timp de pandemie?
Ca orice afacere, necesită timp de creștere și dezvoltare. Pentru noi a fost destul de bine, am avut cate comenzi de la inceput, am avut norocul să avem clienți înțelegători și termene lungi de predare.
Cum a arătat anul 2021 pentru Arami?
Pentru noi 2021 a fost un an bun, am crescut față de 2020 când am început, am modernizat atelierul, am filmat pentru o platformă nouă de unde puteți achiziționa produse realizate manual, IARMAROC.COM, am cunoscut mulți oameni frumoși cu priorități sănătoase și am învățat multe despre cum ar trebui să crești o afacere mică.
Care a fost cel mai interesant obiect de mobilier pe care l-ați lucrat?
Cel mai interesant proiect la care am lucrat a fost un bol dintr-un lemn de măr. Noi am tăiat copacul din livada bunicii, un măr bătrân în care o ciocănitoare și-a făcut casa, am păstrat bucata scobită de ciocănitoare și am realizat mai multe produse, printre care și acest bol, sculptat de noi.
Care sunt planurile de viitor în ce privește proiectul Arami?
Pe viitor am dori să ne expunem produsele la târguri, pentru a ne cunoaște clienții; ne face mare plăcere când cineva ne vizitează în atelier și ne ascultă povestea, de aceea am dori să participăm și la târguri. Iar mai apoi am dori să realizăm niște workshop-uri să învățăm alți oameni ceea ce am invățat noi în ultimi 5 ani.
ARAMI pot fi găsiți atât pe Facebook, cât și pe Instagram.
Articol de Izabela Constantin