O aspirină pe zi reduce riscul de cancer ovarian la femeile cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta boala, potrivit unor noi cercetări. O echipă de la Universitatea din Utah spune că medicamentul i-ar putea proteja pe cei cu antecedente familiale de boală și pe cei care poartă o anumită genă, făcându-i mai predispuși la dezvoltarea acesteia.
„Utilizarea zilnică sau aproape zilnică a aspirinei a fost asociată cu o reducere cu 13% a riscului de cancer ovarian și am constatat că aspirina a a adus beneficia pentru majoritatea subgrupurilor. Foarte important, această cercetare oferă dovezi suplimentare că chimioprevenția cancerului ovarian cu utilizarea frecventă a aspirinei ar putea aduce beneficii persoanelor din subgrupuri cu risc mai mare.”
Un studiu din 2018 a arătat că utilizarea zilnică a aspirinei este asociată cu rate reduse de cancer ovarian. Cu toate acestea, studiile individuale nu au reușit să analizeze dacă aspirina ar fi benefică pentru persoanele cu risc variabil de îmbolnăvire.
Subgrupurile au fost definite de factori individuali cum ar fi endometrioza, obezitatea, antecedentele familiale de cancer mamar sau ovarian, sarcina, utilizarea contraceptivelor orale, legarea trompelor.
„Am reunit datele din 17 studii, 9 studii prospective de cohortă de la Ovarian Cancer Cohort Consortium și opt studii caz-control de la Ovarian Cancer Association Consortium care au inclus mai mult de 8.300 de cazuri. Acest lucru ne-a oferit o imagine mai detaliată și mai precisă decât dacă am folosi date publicate.”
„Utilizarea aspirinei a fost asociată cu evenimente adverse majore, incluzând sângerări interne și accident vascular cerebral. Am vrut să evaluăm dacă aspirina ar putea preveni cancerul ovarian la persoanele cu risc mai mare. Deoarece aspirina a ajutat persoanele care aveau doi sau mai mulți factori de risc, sperăm că pacienții și clinicienii pot folosi această cercetare pentru a avea o conversație informată când vine vorba de potențiale măsuri preventive. Indivizii ar trebui să-și consulte furnizorii de asistență medicală înainte de a începe noi medicamente pentru a echilibra cel mai adecvat riscurile potențiale cu beneficiile potențiale.”
„Cancerul ovarian este cel mai mortal cancer ginecologic. Cei mai cunoscuți factori de risc ai cancerului ovarian, cum ar fi antecedentele familiale, mutațiile în genele BRCA 1 și 2 și endometrioza, nu pot fi modificate,” spune Britton Trabert, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Utah.
Cercetarea lui Trabert se concentrează pe identificarea strategiilor de prevenire sau depistare precoce a cancerelor ovariane și endometriale. Trabert a câștigat un premiu de cercetare inițiat de un investigator al Departamentului de Apărare legat de munca ei privind utilizarea aspirinei și ratele în scădere ale cancerului ovarian.
Articol de Izabela Constantin