Un tip de auroră a făcut pentru scurt timp o gaură de 400 km lățime în stratul de ozon al Pământului.
O echipă internațională de cercetători a descoperit că un anumit tip de auroră numită „Aurora cu protoni izolaţi” străpunge stratul de ozon al atmosferei noastre. Ei au descoperit o gaură de aproape 250 de mile (400 de kilometri) în stratul de ozon chiar deasupra locului unde a apărut acest tip de auroră. Până acum, influența acestor particule era doar vag cunoscută.
Furtunile de pe suprafața soarelui aruncă nori uriași de particule încărcate electric în spaţiu. Aceste particule pot călători milioane de mile, iar unele se pot ciocni în cele din urmă cu Pământul. Cele mai multe dintre aceste particule sunt deviate, dar o parte sunt captate în câmpul magnetic al Pământului. Când sunt prinse, sarcina lor ionizează atmosfera și se produc oxizi de azot și oxizi de hidrogen. Ambii compuși contribuie la pierderea de ozon.
Deși particulele de plasmă de înaltă energie dăunează stratului de ozon, detaliile impactului lor sunt mai puțin înțelese. Acest lucru se datorează faptului că astfel de particule nu sunt observabile vizual, ceea ce face dificilă stabilirea locației lor. Cu toate acestea, atunci când aceste particule încărcate interacționează cu atmosfera superioară, ele emit o auroră de protoni izolată care cade spre Pământ. De obicei, aurorele apar ca o centură în jurul polului nord și sud. Cu toate acestea, aurore protonice izolate sunt vizibile ca pete sau benzi izolate la latitudini inferioare.
“Aurorele protonice izolate pot fi observate de camerele de vedere speciale pe tot cerul. Deși este o auroră destul de slabă, este vizibilă și pentru o persoană obișnuită“. explică membrul echipei Kazuo Shiokawa, Profesor la Institutul de Cercetare a Mediului Spațiu-Pământ de la Universitatea Nagoya.
Cercetătorii au investigat fluctuațiile ozonului sub aurora protonică izolată pentru a evalua impactul electronilor din centura de radiații. Pentru a detecta electronii de deasupra aurorei, echipa a folosit o combinație de teledetecție prin satelit, observații de unde electromagnetice de la sol și informații de la Stația Spațială Internațională.
Studiul a constatat că aurora protonică izolată a provocat o gaură de aproape 250 de mile (400 de kilometri) în stratul de ozon, chiar sub ea. Comparând rezultatele lor cu unele simulări anterioare, cercetătorii au descoperit că schimbarea a fost mult mai semnificativă decât se prevedea. Între 10% şi 60% din ozon a dispărut în 90 de minute. Oamenii de știință au fost șocați de amploarea efectelor.
În timp ce aurorele provoacă unele daune stratului de ozon, este important de reținut că acestea se vindecă rapid și apar doar în stratul de ozon din mezosferă, stratul mai critic de dedesubt, stratosfera, rămâne neafectat.
„Acesta este primul studiu observațional din lume care arată că, căderea electronilor din centura de radiații din jurul Pământului are un efect direct, imediat și localizat asupra schimbărilor atmosferice din mezosferă. Se așteaptă că această constatare va contribui la o predicție îmbunătățită a schimbării din mediul atmosferic al Pământului, luând în considerare efectele ionizării atmosferice prin plasmă de înaltă energie din spațiu”, au spus cercetătorii.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că descoperirea poate ajuta la prezicerea schimbărilor în mediul atmosferic al Pământului și a fluctuațiilor vremii spațiale.
Articol de Răzvan Lupu