Tot mai multe persoane aleg exercițiile cu intervale de mare intensitate (HIIT) ca soluție pentru kilogramele în plus, mai ales în ultima perioadă. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au realizat o cercetare a căror rezultate indică faptul că HIIT are numeroase beneficii neașteptate, precum creșterea cantitatății de proteine din mușchiul scheletic și îmbunătățirea metabolismului.
Antrenamentele HIIT combină, în general, seturi scurte de exerciții intense cu perioade de odihnă sau exerciții de intensitate scăzută.
„Mișcarea are multe efecte benefice care pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor metabolice, iar acest lucru este probabil rezultatul modificărilor în utilizarea energiei de către mușchii scheletici. Am vrut să înțelegem cum exercițiul modifică conținutul de proteine al mușchilor și cum reglează activitatea acestor proteine printr-o reacție chimică numită acetilare”, spune autorul principal al studiului Morten Hostrup, profesor asociat la Departamentul de Nutriție, Exercițiu și Sport de la Universitatea din Copenhaga.
Pentru a desfășura studiul, cercetătorii au inclus un grup de opt voluntari, alcătuit din bărbați sănătoși, neantrenați. Timp de cinci săptămâni, grupul a participat la un antrenament de ciclism de mare intensitate, participanții făcând exerciții de trei ori pe săptămână. Rutina HIIT a inclus: patru minute de ciclism viguros la o rată țintă de peste 90% din ritmul cardiac maxim, urmate de două minute de odihnă și apoi repetate de patru până la cinci ori pe antrenament.
Mai departe, oamenii de știință au folosit o tehnică cunoscută sub denumirea de spectrometrie de masă pentru a analiza modificările de compoziție a 3168 de proteine extrase din probe de țesut care proveneau din coapsele participanților înainte și după terminarea antrenamentelor. Au fost analizate și modificări suplimentare referitoare la 1263 de site-uri de lizină pe 464 de proteine acetilate.
Rezultatele analizei au indicat o creștere notabilă a producției de proteine care construiesc mitocondriile, centralele energetice ale celulelor, precum și proteinele legate de contracția musculară. A fost observată de asemenea o creștere a acetilării printre proteinele și enzimele mitocondriale implicate în producerea de energie celulară, dar și fluctuații ale cantității de proteine ce reduc sensibilitatea la calciu a mușchilor scheletici, care este esențială pentru contracțiile musculare.
Aceste descoperiri sugerează că schimbările provocate de exerciții fizice în reglarea proteinelor prin acetilare pot aduce beneficii metabolismului. De asemenea, ele confirmă unele modificări bine-cunoscute ale proteinelor musculare scheletice care apar după efort, dar identifică și altele noi. De exemplu, sensibilitatea redusă la calciu poate explica de ce poate fi mai greu să apară contracția musculară după ce un atlet devine obosit.
„Folosind tehnologia proteomică de ultimă generație, studiul nostru oferă informații noi despre modul în care mușchii scheletici se adaptează la antrenamentul fizic, inclusiv identificarea de noi proteine reglate de exerciții fizice și locuri de acetil”, conchide unul dintre autori, Atul Deshmukh, profesor asociat la Centrul Fundației Novo Nordisk pentru Cercetare metabolică de bază, Universitatea din Copenhaga. „Sperăm că munca noastră va stimula cercetările suplimentare asupra modului în care exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea sănătății metabolice la oameni.”
În urma acestui studiu descoperim că exercițiile de tip HIIT nu numai că prezintă o eficiență extraordinară în lupta cu kilogramele în plus, ci pot avea multiple beneficii necunoscute până în prezent.
Articol de Izabela Constantin