Conform unor cercetări publicate recent, vaccinarea anuală împotriva gripei poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
„Studiile au arătat că apariția gripei crește riscul de a avea un accident vascular cerebral, dar cercetările sunt încă în curs de colectare a datelor pentru a stabili dacă vaccinarea antigripală poate ajuta la protejarea împotriva unui accident vascular cerebral”, a spus autorul studiului Francisco J. de Abajo, doctor la Universitatea din Alcalá din Madrid, Spania. „Acest studiu observațional sugerează că cei care au fost vaccinați împotriva gripei au un risc mai scăzut de accident vascular cerebral. Pentru a determina dacă acest lucru se datorează unui efect protector al vaccinului în sine sau altor factori, sunt necesare mai multe cercetări.”
Cercetătorii au comparat datele a 14.322 de persoane dintr-o bază de date spaniolă de asistență primară care au avut un prim accident vascular cerebral și niciun istoric de cancer din ianuarie 2002 până în decembrie 2015 cu 71.610 martori potriviți, în funcție de vârstă și sex. În total, 9.542 accidente vasculare cerebrale incidente au fost non-cardioembolice și 4.780 au fost cardioembolice.
Pacienții au fost considerați vaccinați dacă au avut un vaccin antigripal înregistrat cu cel puțin 14 zile înainte de accidentul vascular cerebral în același sezon gripal. Participanții vaccinați au avut o vârstă medie de 78,8, iar participanții nevaccinați au avut o vârstă medie de 71,8.
În general, 41,4% dintre pacienții cu AVC și 40,5% dintre martori au fost vaccinați. Persoanele vaccinate au avut o prevalență mai mare a factorilor de risc vascular, a bolilor și a co-medicației decât persoanele nevaccinate.
După luarea în considerare a variabilelor de confuzie, au fost observate riscuri reduse atât pentru accidente vasculare cerebrale ischemice non-cardioembolice (OR ajustat 0,88, 95% CI 0,83-0,93) cât și cardioembolice (OR ajustat 0,90, 95% CI 0,83-0,98).
„Riscul redus de accident vascular cerebral ischemic asociat cu vaccinarea antigripală a rămas semnificativ statistic în ambele categorii de vârstă examinate (sub 65 de ani și egal sau mai mare de 65 de ani), atât la bărbați, cât și la femei, precum și la pacienții cu factori de risc vascular”, au scris de Abajo si co-autorii.
Vaccinarea pneumococică, utilizată ca martor negativ în studiu, nu a fost asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral.
Descoperirile oferă dovezi că persoanele în vârstă cu comorbidități medicale pot avea un risc moderat redus de accident vascular cerebral ischemic după o vaccinare împotriva gripei, au remarcat editorialiștii. „Descoperirile acestui studiu pot fi aplicabile și vaccinurilor împotriva altor infecții, dacă nu pneumococului”, au scris ei.
Studiul a avut mai multe limitări, au recunoscut cercetătorii. Elementele de confuzie nemăsurate pot fi influențate rezultatele. De asemenea, este posibil ca data indexului să nu fi corespuns cu debutul accidentului vascular cerebral, dar data la care accidentul vascular cerebral să fi fost înregistrată în evidențele de îngrijire primară.
„Pentru a ne adapta la o astfel de potențială nepotrivire între cele două date, am efectuat o analiză de sensibilitate privind vaccinările efectuate cu peste 30 de zile înainte de data indexului, iar principalele rezultate nu s-au schimbat semnificativ”, au remarcat de Abajo și colegii.
Articol de Izabela Constantin