HomeTechnologyCât durează ca un chip să creeze vase sangvine?

Cât durează ca un chip să creeze vase sangvine?

Un dispozitiv din silicon cu aplicabilitate în medicina regenerativă a avansat de la nivelul de prototip la posibila fabricație standardizată, acum fiind fezabilă manufacturarea dispozitivului în aceeași manieră în mod constant. Prin adaugarea pașilor de producție în revista de specialitate Nature Protocols, dispozitivul creat de către cercetătorii de la Indiana University School of Medicine, se mută cu un pas mai aproape de folosirea sa ca tratament tehnologizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni medicale.

Tehnologia, numită nanotransfecție tisulară (Tissue Nanotransfection) se referă la un dispozitiv non-invaziv ce folosește un nano-chip care poate reprograma funcția unui țesut prin aplicarea unui șoc electric. Acesta utilizează gene specifice pentru reprogramare, o combinație specială de coduri genetice, iar tot procesul durează câteva secunde.

În laboratoarele de cercetare, dispozitivul a reușit să modifice celule epiteliale în celule de vase sanguine, recuperând un membru inferior grav rănit.  În momentul de față tehnologia în cauză este folosită în încercarea de a reprograma țesut pentru repararea mai multor afecțiuni, precum cele cauzate de un accident cerebral sau recuperarea neuropatiei diabetice.

Unele organe din corpul nostru pot funcționa ca un bioreactor, ce se angajează intr-o reacție biologică pentru maturizarea celulară. Un astfel de organ este pielea, care cu ajutorul răspunsului sistemulului nostru imunitar poate crește structuri de țesut funcțional și chiar și organe, spun cercetătorii.

Acest proces depinde de un tip specific de chip-uri ce se atașează ca un plasture pe piele. Una din părțile microchipului prevede o suprafață de micro needling pentru o livrare eficientă a încărcăturii genetice în piele.

Încărcătura poate fi diversificată infinit, diferind in funcție de nevoi. Aceasta poate transporta încărcătura pentru programarea de vase sanguine, de țesut osos și multe altele.

Prin aplicarea unui camp electric intens, prin chip, acest dispozitiv opereaza țesutul aferent și prin electroforeză introduce factorii de reprogramare celulară în locația unde este amplasat.

Durata transformării celulelor epiteliale în celule pentru vase sangvine este de circa 7 zile. Acestea vase de sange mici se vor unii cu vasele de sange principale din zona, reparând membrul afectat, printr-o singură aplicare topică, ce durează doar o fracțiune de secundă.

În viitor se dorește ca acest chip, cu factorii de programare necesari, să poată fi folosit, fie acasă, fie in policlinică, fiind la îndemâna oricui. Astfel, dezvoltatorii lui au publicat pașii specifici pentru producerea TNT-urilor, în speranța că alți cercetători vor dori să participe la dezvoltarea device-ului ce are aplicabilitate în medicina regenerativă, spune Chandan Sen, directorul institutului din Indiana. Mai mult, durata fabricării acestui chip este de maxim 6 zile, iar cu ajutorul raportului public, orice cunoscător al acestui domeniu poate să îl producă.

Articol de Victoria Nănău

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente