Organizația Mondială de Sănătate și UNICEF ridică un semnal de alarmă cu privire la potențialul de apariție a focarelor de rujeolă la scară largă, subliniind că există semne îngrijorătoare de risc crescut, deoarece infecțiile de pe tot globul în acest an sunt cu mult peste anii trecuți.
În primele două luni ale anului 2022, cazurile de rujeolă raportate la nivel mondial au crescut cu aproape 80%, comparativ cu aceeași perioadă de timp din 2021, au spus organizațiile într-un comunicat de presă, adăugând că aceste condiții sunt favorabile pentru focare grave de virus care pot fi prevenite prin vaccin. La nivel global, în ianuarie și februarie au fost raportate peste 17.300 de cazuri de rujeolă, comparativ cu aproximativ 9.600 în acele luni anul trecut.
Pandemia de coronavirus a întrerupt campaniile de vaccinare împotriva bolilor non-Covid din întreaga lume, creând o „furtună perfectă” care ar putea pune în pericol viața a milioane de copii, au declarat ONU, Unicef, și Organizația Mondială a Sănătății.
Rujeola este o boală cauzată de un virus care atacă în principal copiii. Cele mai grave complicații includ orbirea, umflarea creierului, diareea și infecțiile respiratorii severe. Pe lângă efectul său direct asupra organismului, care poate fi letal, virusul slăbește și sistemul imunitar și face copilul mai vulnerabil la alte boli pentru luni de zile după infecție în rândul celor care supraviețuiesc. Cele mai multe cazuri apar în medii care s-au confruntat cu dificultăți sociale și economice din cauza COVID-19, conflicte sau alte crize și au o infrastructură și un sistem de sănătate slabe.
„Problemele legate de pandemie, creșterea inegalităților privind accesul la vaccinuri și deturnarea resurselor de la imunizarea de rutină lasă prea mulți copii fără protecție împotriva rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, au spus organizațiile, adăugând că riscul pentru focare mari „a crescut pe măsură ce comunitățile relaxează practicile de distanțare socială și alte măsuri preventive pentru COVID-19 implementate în perioada de vârf a pandemiei.”
La începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de țări erau încă amânate, impactând 212 milioane de oameni – în mare parte copii. 19 dintre aceste campanii sunt pentru rujeolă, punând în pericol 73 de milioane de copii, au spus UNICEF și OMS. Campaniile de imunizare pentru boli precum tifoida și poliomielita au fost, de asemenea, întrerupte.
Țările cu cele mai mari focare de rujeolă din ultimul an includ Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan și Etiopia. Vaccinarea în proporție de cel puțin 95% este cea mai bună modalitate de a evita răspândirea acestei boli, deși multe țări nu ating acest obiectiv – Somalia este la doar 46%, potrivit datelor ONU.
Articol de Izabela Constantin