HomeEditorialCe este ChatGPT? Chatbot-ul AI care poate distruge Google

Ce este ChatGPT? Chatbot-ul AI care poate distruge Google

ChatGPT este cel mai recent și mai impresionant chatbot inteligent artificial de până acum. A fost lansat acum două săptămâni și în doar cinci zile a atins un milion de utilizatori. Este folosit atât de mult încât serverele sale au atins capacitatea maximă de mai multe ori.

OpenAI, compania care l-a dezvoltat, este deja amintitâ ca un potențial „Google Slayer”. De ce să căutați ceva pe un motor de căutare când ChatGPT poate scrie un paragraf întreg explicând răspunsul? (Există chiar și o extensie Chrome care vă permite să faceți ambele, unul lângă altul.)

Chatbot-ul profită de o serie de progrese tehnice publicate în literatura științifică deschisă în ultimele două decenii. Dar orice inovație unică este secretă.

Ce poate (și nu poate) face:

ChatGPT este foarte capabil. Vrei un haiku pe chatbot? Sigur.

Ce zici de o glumă despre chatbot? Nici o problema.

ChatGPT poate face multe alte trucuri. Poate scrie codul computerului conform specificațiilor unui utilizator, poate redacta scrisori de afaceri sau contracte de închiriere, poate compune eseuri pentru teme și chiar poate promova examenele universitare.

La fel de important este ceea ce ChatGPT nu poate face. De exemplu, se luptă să facă distincția între adevăr și minciună. De asemenea, este adesea un mincinos persuasiv. ChatGPT este un pic ca completarea automată pe telefon. Telefonul dvs. este instruit pe un dicționar de cuvinte, astfel încât să completeze cuvinte. ChatGPT este antrenat pe aproape tot web-ul și, prin urmare, poate completa propoziții întregi – sau chiar paragrafe întregi. Cu toate acestea, nu înțelege ce spune, doar ce cuvinte sunt cel mai probabil să vină în continuare.

În trecut, progresele în inteligența artificială (AI) au fost însoțite de literatură revizuită de colegi.

În 2018, de exemplu, când echipa Google Brain a dezvoltat rețeaua neuronală BERT pe care se bazează acum majoritatea sistemelor de procesare a limbajului natural (și bănuim că este și ChatGPT), metodele au fost publicate în lucrări științifice evaluate de colegi, iar codul a fost cu sursă deschisă.

Și în 2021, AlphaFold 2 de la DeepMind, un software de pliere a proteinelor, a fost Descoperirea Anului de către Știință. Software-ul și rezultatele sale au fost open-source, astfel încât oamenii de știință de pretutindeni să le poată folosi pentru a face progrese în biologie și medicinâ.

După lansarea ChatGPT, avem doar o scurtă postare pe blog care descrie cum funcționează. Nu a existat niciun indiciu spre o publicație științifică însoțitoare sau că codul va fi open-source.

Pentru a înțelege de ce ChatGPT ar putea fi ținut secret, trebuie să înțelegeți puțin despre compania din spatele acestuia.

OpenAI este poate una dintre cele mai ciudate companii care au apărut în Silicon Valley. A fost înființată ca organizație non-profit în 2015 pentru a promova și dezvolta IA „prietenoasă” într-un mod care „să aducă beneficii omenirii în ansamblu”. Elon Musk, Peter Thiel și alte personalități de top din domeniul tehnologiei au promis 1 miliard USD pentru realizarea obiectivelor sale.

Gândirea lor a fost că nu ne putem încrede în companiile pentru care scopul este profitul pentru a dezvolta o AI din ce în ce mai capabilă, care să se alinieze cu prosperitatea umanității. Prin urmare, IA trebuia dezvoltată de o organizație non-profit și, după cum sugerează și numele, într-un mod deschis.

În 2019, OpenAI a făcut tranziția într-o companie pe profit (cu investitorii limitati la un randament maxim de 100 de ori investiția lor) și a luat o investiție de 1 miliard de dolari de la Microsoft, astfel încât să poată scala și să concureze cu giganții tehnologiei. Se pare că banii au împiedicat planurile inițiale de deschidere ale OpenAI.

În plus, OpenAI pare să folosească feedback de la utilizatori pentru a filtra răspunsurile false pe care le genereazâ ChatGPT. Potrivit blogului său, OpenAI a folosit inițial învățarea prin consolidare în ChatGPT pentru a reduce răspunsurile false și/sau problematice folosind un set de antrenament costisitor, construit manual. Dar ChatGPT pare acum să fie reglat de cei peste un milion de utilizatori. Îmi imaginez că acest tip de feedback uman ar fi prohibitiv de costisitor să fie achiziționat în orice alt mod.

Ne confruntăm acum cu perspectiva unui progres semnificativ în IA folosind metode care nu sunt descrise în literatura științifică și cu seturi de date limitate la o companie care pare a fi deschisă doar cu numele.

În ultimul deceniu, progresul rapid al inteligenței artificiale s-a datorat, în mare parte, deschiderii academice și a întreprinderilor deopotrivă. Toate instrumentele AI majore pe care le avem sunt open-source.

Dar în cursa pentru dezvoltarea AI mai capabilă, asta se poate termina. Dacă deschiderea în inteligența artificială scade, putem vedea că progresele în acest domeniu vor încetini ca rezultat. De asemenea, s-ar putea să vedem dezvoltarea unor noi monopoluri. Și dacă istoria se repetâ, știm că lipsa de transparență este un declanșator al unui comportament negativ în spațiile tehnologice.

Așadar, în timp ce continuăm să lăudăm (sau să criticăm) ChatGPT, nu ar trebui să trecem cu vederea circumstanțele în care a fost lansat. Dacă nu suntem atenți, chiar lucrul care pare să marcheze epoca de aur a AI poate să-i marcheze de fapt sfârșitul.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente