HomeLifestyleCe indică dislexia despre o persoană?

Ce indică dislexia despre o persoană?

Psihologii de la Universitatea Cambridge au propus un nou mod de privire asupra dislexiei, care în mod traditional este considerată un dezavantaj, sugerând că anumite caracteristici ale acestei condiții neurologice pot aduce beneficii într-o varietate de circumstanțe.

Dislexia este caracterizată prin dificultăți în producerea formatului vizual al unui cuvânt scris într-o gamă semnificativă de sunete și se presupune că afectează între 5 și 20% din populație. În general, această condiție stabilește capacitatea de a citi înapoi cu un an sau mai mult, interferând cu oportunitățile de învățare continuă pe măsură ce colegii copilului diagnosticat progresează. Impactul acestei întârzieri asupra unei persoane aflată într-un sistem de învățământ standardizat poate fi profund, reducând încrederea și stima de sine și posibil provocând probleme sociale.

Deoarece cititul și scrisul sunt obiceiuri ce au fost influențate de evoluție, iar dependența noastră de competențele eficiente de alfabetizare este mai nouă, acest lucru înseamnă că influențele dăunătoare ale dislexiei asupra cogniției individuale au fost neglijate până la generațiile recente.

De-a lungul deceniilor, psihologii au observat că persoanele care prezintă semne de dislexie au abilități mai bune privind raționamentul abstract și orientarea în spațiu. De asemenea, aceștia tind să fie mai inventivi și mai buni la prezicerea rezultatelor.

„Credem că dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dislexie rezultă dintr-un compromis cognitiv între explorarea de noi informații și exploatarea cunoștințelor existente, opusul căruia este o părtinire exploratorie care poate explica abilitățile îmbunătățite observate în mai multe domenii, cum ar fi descoperirea, inventivitatea și creativitate”, a spus Helen Taylor, psiholog la Cambridge .

Psihologic vorbind, mințile noastre sunt constrânse de un mecanism care funcționează constant, numit compromis explorare-exploatare. Pentru a lua o decizie, trebuie să fim siguri că informațiile pe care le deținem sunt corecte și că vor avea probabil un rezultat previzibil.

„Evitarea echilibrului între explorarea de noi oportunități și exploatarea beneficiilor unei anumite alegeri este cheia pentru adaptabilitate și siguranță și stă la baza multor decizii pe care le luăm în fiecare zi în viața de zi cu zi”, a continuat Taylor.

Studiul se bazează pe o teorie a evoluției numită „cogniție complementară”, care propune că strămoșii noștri au evoluat pentru a se specializa în moduri de gândire diferite, dar complementare, ceea ce sporește capacitatea omului de a se adapta prin colaborare.

Explorarea cuprinde activități care implică experimentare, descoperire și inovare. În schimb, exploatarea se concentrează pe utilizarea a ceea ce este deja cunoscut, inclusiv rafinament, eficiență și selecție.

„Având în vedere acest compromis, o specializare exploratorie privind persoanele cu dislexie ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care acestea au dificultăți când vine vorba de sarcini legate de exploatare, cum ar fi cititul și scrisul”, conchide Dr. Taylor. „Ar putea explica, de asemenea, de ce persoanele cu dislexie par să graviteze către anumite profesii care necesită abilități legate de explorare, cum ar fi arte, arhitectură, inginerie și antreprenoriat.”

Cercetătorii au expus ideea conform căreia colaborarea între indivizii cu abilități diferite ar putea ajuta la explicarea capacității excepționale a speciei noastre de a se adapta.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente