Creșterea întârziată sau insuficientă în înălțime este o problemă foarte frecventă, cu care se confruntă mii de oameni din întreaga lume. Dieta, stilul de viață și obiceiurile generale pot influența creșterea în înălțime a copilului.
Iată motivele principale pentru întârzierea creșterii în înălțime a copiilor
- Istoricul familial
O istorie cu persoane de talie mică în familie ar putea influența și înălțimea ta. Acest lucru se datorează factorilor genetici care sunt transferați de la părinți, bunici și alte rude la copil. Însă, în cazul în care copilul tău este semnificativ mai mic în înălțime decât alți copii, atunci trebuie să consulți un medic pediatru pentru a afla dacă există o altă afecțiune care i-ar putea afecta înălțimea.
- Malnutriția
Un alt motiv pentru înălțimea mică ar putea fi din cauza lipsei unui aport caloric suficient. Dacă copilului nu i se dau suficienți nutrienți în dietă încă de la început, atunci efectul asupra înălțimii și greutății sale ar putea fi vizibil după câțiva ani. Uneori, lipsa unei alimentații adecvate sau a unei diete echilibrate ar putea juca, de asemenea, un rol major în determinarea activității de creștere a copiilor mici. Iar după o etapă, devine cu adevărat dificil să influențezi creșterea naturală a copilului, iar acest lucru se întâmplă de obicei după aproximativ vârsta de 18 ani.
- Factorii neurologici
Un copil ar putea să nu aibă o creștere adecvată în înălțime dacă există o afecțiune neurologică care-i afectează hormonii de creștere. Astfel de probleme nu sunt vizibile pentru cea mai lungă perioadă de timp și intră în atenție dintr-o dată, când șansele lor minime de recuperare. Tulburările nervoase ale creierului ar putea afecta creșterea în înălțime și pot provoca chiar paralizie cerebrală.
- Hipotiroidismul
În urma unei vizite la medic, poți descoperi că tiroida este cea care ar putea afecta înălțimea copilului tău. Chiar dacă hipotiroidismul nu este atât de comun la cei mici, este important să ții cont de acest factor, deoarece hipotiroidismul poate duce chiar la întârzierea dezvoltării copilului. Unii copii sunt capabili în mod natural să treacă prin hipotiroidism, în timp ce alții necesită tratament.
- Sindromul Turner
Sindromul Turner este o afecțiune genetică care ar putea afecta în special femeile. Este o afecțiune în care cromozomul X lipsește, iar acest lucru influențează negativ creșterea fizică la fete, ele putând avea o înălțime mică din cauza absenței acestui cromozom.
- Întârzierea creșterii constituționale
Copiii care au înălțime mică ar putea fi afectați de fapt de o rată anormală de creștere. Întârzierea creșterii constituționale s-ar putea produce din cauza oaselor care se maturizează într-un ritm mai lent. De asemenea, ei tind să ajungă la pubertate mai târziu decât ceilalți copii. Acest lucru ar putea duce la o înălțime sub medie la începutul adolescenței. Cu toate acestea, această problemă se reduce de obicei în anii adolescenței și mai târziu, și prin urmare, aceasta nu este o problemă permanentă, un motiv de ușurare pentru părinți.
Articol de Cristina Zarioiu