Creșterea numărului de persone care suferă de miopie a devenit o problemă majoră de sănătate publică și o prioritate de vârf în ultimii ani.
Astăzi, miopia este a doua cea mai frecventă cauză a orbirii globale, iar efectele negative pe care le poate avea miopia asupra sistemului ocular sunt comparabile cu cele ale hipertensiunii arteriale asupra sistemului cardiovascular.
“În 2050 populația Asiei, și în special a Asiei de Est, va fi afectată de miopie în proporție de 65%, cea a Europei de Vest, în proporție de 54%, Europa Centrală stă ceva mai bine 52%, iar noi, în Estul Europei – 50%”, declară Daniela Șelaru, medic primar oftalmolog.
Deși miopia în sine este problematică pentru cei care sunt afectați, fără identificare și intervenție precoce există o creștere asociată a riscului ca pe parcursul vieții să producă deficiențe vizuale ulterioare rezultate din bolile oculare, cum ar fi cataracta, dezlipirea retinei, maculopatia miopică, glaucomul și neuropatia optică. Unii oftalmologi ar putea încă să nu fie conștienți de impactul potențial total al miopiei asupra vieții pacienților, în mare parte pentru că ramificațiile nu sunt vizibile pentru aceștia în primii 10 până la 20 de ani de la diagnostic.
Se crede că afecțiunea este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, inclusiv creșterea timpului petrecut în fața ecranelor.
Copiii au o probailitate de 8 ori mai mare să dezvolte miopie dacă ambii părinți suferă de această afecțiune. De fapt, cercetările crescânde au arătat că miopia este explicată în mare măsură și de factorii de mediu. Aceștia includ excesul de muncă ce obosește vederea , cât de aproape ținem materialele de lectură și lipsa timpului petrecut în aer liber. Unii experți sugerează că valoarea mare acordată educației și tehnologiei în multe țări asiatice a făcut ca copiii să petreacă mai mult timp în casă fixându-și ochii asupra cărților, computerelor și dispozitivelor inteligente.
Această asociere între studiile superioare (mai mulți ani petrecuți citind, revizuind și susținând examene) și un risc mai mare de miopie a fost observată anterior în mai multe studii.
„A existat o schimbare de-a lungul timpului în proporția copiilor care optează pentru a rămâne în învățământul superior în continuare și, în paralel, s-au schimbat metodele de predare, utilizarea pe scară largă a televizorului și, mai recent, utilizarea pe scară largă a dispozitivelor cu ecran electronic și extinderea unor astfel de activități în timpul liber”, scriu cercetătorii.
Odată cu pandemia și tendința de izolare în comfortul domiciliului, numărul orelor petrecute în fața ecranelor a crescut considerabil. Medicii ne informează însă că timpul petrecut în aer liber este benefic și pentru ochi. Expunerea la lumina UV din activitățile ce au loc afară eliberează o substanță chimică numită dopamină, despre care se spune că inhibă creșterea lungimii de undă a ochilor. Când suntem în aer liber, ne uităm mai mult în depărtare, în loc să ne lipim privirea de ceva apropiat, cum ar fi ecranele telefoanelor sau ale altor dispozitive.
Studiile realizate în Taiwan și China au descoperit că 40 până la 80 de minute de timp suplimentar în aer liber în timpul zilei au redus incidența miopiei la școlari cu până la 50%. „Un studiu din China compară acum una cu două ore, dar există un acord tot mai mare că două ore în fiecare zi sunt probabil de preferat”, a spus dr. Congdon. În orice caz, „a scoate copiii în aer liber într-un moment în care avem o epidemie globală de obezitate, diabet și retinopatie diabetică – și miopie – este o idee destul de logică. Potențialul de a aborda aceste epidemii cu aceeași intervenție este deosebit de puternic și atrăgător.”
Articol de Izabela Constantin