HomeEditorialCercetătorii au identificat un nou semn distinctiv al îmbătrânirii

Cercetătorii au identificat un nou semn distinctiv al îmbătrânirii

Un nou mecanism de îmbătrânire a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Helsinki și École Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveția: acumularea de sfingolipide. Ceramidele, o clasă de molecule de grăsime numite sfingolipide, se acumulează în mușchii îmbătrâniți și le reduc funcția, impactând capacitatea funcțională a adulților în vârstă. Aceste descoperiri încurajează dezvoltarea unor potențiale medicamente pentru tratamentul împotriva îmbătrânirii.

Un semn distinctiv al îmbătrânirii este o caracteristică distinctă care apare în corpul nostru pe măsură ce înaintăm în vârstă și contribuie la creșterea riscului de boli. Aceste semne distinctive includ modificări la nivel molecular și celular, cum ar fi instabilitatea genomică, scurtarea telomerilor, modificări epigenetice și disfuncția mitocondrială, printre altele. Studierea și înțelegerea acestor semne distinctive este crucială în domeniul cercetării îmbătrânirii.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cantitatea de țesut muscular scade de obicei și capacitatea funcțională este redusă. În studiul actual, cercetătorii au observat că numărul de ceramide și alte sfingolipide din țesutul muscular crește atunci când oamenii îmbătrânesc. Deoarece sfingolipidele servesc ca mesageri interni ai celulelor, acest lucru face diferența.

Legătura dintre sfingolipide și îmbătrânire și bolile asociate acesteia este un subiect larg și fascinant, deoarece acestea mediază o serie de sarcini în celule, inclusiv diviziunea și diferențierea celulară, precum și semnalizarea insulinei”, a spus Pirkka-Pekka Laurila, MD, de la Universitatea. din Helsinki și École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Reducerea ceramidelor crește forța musculară și funcția celulelor stem

Inițial, cercetătorii au investigat dacă inhibarea producției de ceramide în celule ar putea opri sarcopenia sau pierderea musculară asociată cu îmbătrânirea. Ei au administrat șoarecilor în vârstă un medicament denumit miriocina, despre care se știe că inhibă producția de ceramide. Miriocina a încetinit sarcopenia la șoareci, păstrându-le forța musculară, îmbunătățindu-le echilibrul și capacitatea de alergare. S-a descoperit că efectele au fost legate de funcția celulelor stem musculare.

De obicei, numărul de celule stem din mușchi scade pe măsură ce îmbătrânim.

Am descoperit că atunci când producția de ceramide a fost inhibată, numărul de celule stem musculare și capacitatea lor funcțională au fost păstrate mai bine”, a spus profesorul Johan Auwerx, de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

La șoarecii care au primit miriocină, celulele stem s-au diferențiat mai eficient în fibre musculare mature, crescând numărul de fibre musculare albe care mențin puterea și viteza musculară.

Un rol important și în îmbătrânirea umană

În cele din urmă, cercetătorii au vrut să studieze dacă inhibarea sintezei de ceramide ar putea preveni pierderea musculară și la oameni. Ei au folosit mii de mostre colectate de la rezidenți din Helsinki cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, în cadrul studiului Helsinki Birth Cohort. Cercetătorii au descoperit că 25% dintre subiecți au avut o variantă de genă care a avut același efect ca miriocina, reducând producția de ceramide în mușchi.

Acești adulți mai în vârstă, cu un mecanism genetic de reducere a sintezei de ceramide în țesutul muscular erau mai în formă pentru vârsta lor în ceea ce privește capacitatea de a merge pe distanțe lungi și de a se ridica de pe scaun. Acest lucru ne conduce la concluzia că un produs farmaceutic care inhibă producția de sfingolipide ar merita să fie testat la oameni”, a spus profesorul Jari Lahti, de la Universitatea din Helsinki.

Studiul deschide o nouă linie de cercetare cu privire la efectul ceramidelor și al altor sfingolipide asupra îmbătrânirii și încurajează dezvoltarea unor potențiale strategii terapeutice care implică sfingolipidele.

Studiul a fost publicat recent în revista Nature Aging.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente