Cercetătorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) au dezvoltat o aplicație personalizată pentru a automatiza determinarea grefei, un rezultat cheie după transplantul de celule stem hematopoietice (HSCT).
Aplicația înlocuiește un proces manual obositor și, în același timp, îmbunătățește substanțial acuratețea grefelor de transplant de celule hematopoietice raportate.
Succesul instrumentului, descris recent în revista Transplantation and Cellular Therapy, demonstrează modul în care o echipă unică de informatică integrată poate construi și implementa rapid aplicații care sunt utile într-un cadru clinic.
„Condusă de colegul nostru David Anderson, MD, echipa noastră a reușit să construiască rapid un instrument personalizat care a redus drastic ratele de eroare de raportare a grefei”, a spus autorul principal Stephan Kadauke, MD, Ph.D., Associate. Director al Laboratorului de terapie celulară și genică și Director medical al informaticii de terapie celulară și genică la Spitalul de Copii din Philadelphia.
„Experiența noastră în construirea acestei aplicații ar putea servi drept model pentru implementarea pe scară largă a unui instrument similar, care ar îmbunătăți nu numai raportarea transplantului, ci și cercetarea și practica transplantului.” a adăugat el.
Transplantul de celule stem hematopoietice (HSC), denumit și transplant de măduvă osoasă sau transplant de celule stem, este un proces complex utilizat pentru tratamentul mai multor tipuri de boli maligne și nemaligne la adulți și copii.
Procesul implică ștergerea HSC-urilor proprii ale pacientului cu chimioterapie, care pregătește corpul pentru a primi celule noi. Odată ce chimioterapia a eliminat HSC ale pacientului, noi HSC de la un donator sunt perfuzate. Aceste celule noi au nevoie de timp pentru a se stabili în măduva osoasă și a prolifera, un proces cunoscut sub numele de grefare.
Timpul de la perfuzia HSC până la grefă este important. Dacă HSC-urile grefează târziu, pacienții sunt expuși riscului de infecție și complicații hemoragice. Dacă HSC-urile nu grefează deloc, pacienții se confruntă cu riscuri care pun viața în pericol și necesită un retransplant urgent. Din acest motiv, legea federală cere ca medicii să raporteze timpul până la grefare pentru toate transplanturile la Centrul pentru Cercetarea Internațională a Transplantului de Sânge și Măduvă (CIBMTR). Acest registru oferă date reale care sunt utilizate pentru a informa cercetările și ghidurile clinice care afectează direct îngrijirea pacienților cu transplant.
Cu toate acestea, sistemele actuale de evidență medicală electronică (EHR) nu au capacitatea de a calcula automat grefarea, astfel încât personalul trebuie să extragă manual aceste date din fișele pacienților. Acest proces implică colectarea înregistrărilor din diferite sisteme sursă și revizuirea tabelelor lungi cu rezultatele de laborator, care pot fi dificile, consumatoare de timp și predispuse la erori, deoarece timpul până la grefare poate varia în funcție de pacienții: dacă au avut transfuzii de trombocite, dacă numărul de neutrofile a scăzut după perfuzie și alte variabile care ar putea fi omise în revizuirea manuală.
Pentru a îmbunătăți acuratețea și eficiența, o echipă de informatică încorporată în Programul de terapie celulară CHOP a construit o aplicație folosind R/Shiny, un cadru open-source pentru dezvoltarea aplicațiilor web interactive care pot efectua sarcini complexe de achiziție și manipulare a datelor. Instrumentul dezvoltat de echipă extrage date din mai multe surse și calculează datele de grefare pe baza regulilor CIBMTR.
Aplicația este găzduită pe o platformă internă, iar accesul este restricționat personalului desemnat. A fost conceput pentru a fi în conformitate cu standardele FACT (Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy) pentru înregistrările electronice.
Utilizarea de rutină a aplicației pentru a ajuta la raportarea datelor CIBMTR a început în aprilie 2021. Într-o analiză prospectivă din aprilie 2021 până în aprilie 2022, cercetătorii au descoperit că raportarea grefei neutrofile s-a dovedit a fi incorectă în doar 2 din 53 de cazuri (3,8%) şi ambele greşeli s-au datorat erorilor tipografice și nu aplicaţiei, față de 15% din cazurile în care grefele au fost calculate manual înainte de aprilie 2021.
În aceeași perioadă, raportarea grefei trombocitelor s-a dovedit a fi incorectă în 1 din 53 de cazuri (1,9%) tot din cauza unei erori tipografice, o scădere semnificativă față de rata de eroare de 28% anterior implementării instrumentului.
„Succesul acestui instrument și viteza cu care am reușit să-l construim subliniază valoarea de a avea o echipă de informatică încorporată în programul de terapie celulară, mai degrabă decât în cadrul unor grupuri de software sau de analiză la nivel de organizație”, a spus dr. Kadauke.
„Concentrarea noastră consecventă asupra terapiei celulare ne-a permis să ne mișcăm mai agil pentru a finaliza proiecte și a ne orienta către noi inițiative. Acesta este un model despre care credem că ar putea fi imitat de alte centre medicale academice.” a adăugat el.
Articol de Răzvan Lupu