Japonia încearcă să lanseze în spațiu foci robotice adorabile numite Paros, potrivit unui articol al South China Morning Post (SCMP).
Scopul este ca aceste mașini drăgălașe conduse de IA să-i ajute pe astronauți să facă față stresului și chiar să ofere companie pe Planeta Roșie.
Compania a întreprins deja o simulare de două săptămâni a unei misiuni pe Marte la Stația de Cercetare Mars Desert din SUA, operată de Societatea Marte din Utah.
În această simulare potențialii astronauți au efectuat exerciții de prim ajutor, cultivându-și propria hrană și simulând recuperarea rocii și a solului de pe Marte, dar ce este mai ciudat, a fost testat și Paro.
„Am studiat modul în care Paro a atenuat sentimentele de stres și izolare, iar datele vor fi utile în sprijinirea cercetării privind viitoarele misiuni analogice”, se arată într-un raport despre simulare.
„Jumătate din echipaj s-a bucurat de timp cu Paro în prima săptămână, în timp ce ceilalți au avut acces la el în săptămâna a doua”, a adăugat acesta.
Introdus în 1998 și proiectat de Takanori Shibata, un cercetător la Institutul Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată din Tokyo, robotul s-a dovedit eficient ca instrument terapeutic în multe unități de îngrijire. De asemenea, s-a dovedit a fi eficient în calmarea pacienților cu demență
Acest lucru se datorează faptului că sistemele de inteligență artificială ale roboților le permit să răspundă la atingere, să-și amintească fețele, să învețe și să repete acțiuni care declanșează o reacție favorabilă și plăcută la pacient.
Robotul are procesoare duble de 32 de biți, 3 microfoane, 12 senzori tactili, mustăți sensibile la atingere și o rețea de motoare care il fac grațios, liniștit și realist.
Paro măsoară 57 cm de la nas la coadă și cântărește 2,6 kg. De asemenea, imită sunetele unui pui de focă adevărat și este programat să fie treaz ziua și somnoros noaptea.
S-a dovedit eficient în reducerea anxietății la copiii cu autism şi adorabilul robot a fost recunoscut de Cartea Recordurilor Guinness în 2002 pentru că a indus „cea mai mare reducere a nivelului de stres”. Este disponibil în prezent în SUA și în multe țări europene și a fost folosit în instituțiile de îngrijire psihologică și pentru bătrâni din Japonia.
„Rolul lui Paro este același cu cel al animalelor care sunt folosite pentru a oferi terapie, care s-a dovedit a avea efecte pozitive”, a spus Shibata pentru SCMP.
„Totuși, animalele sunt scumpe și necesită timp pentru a se antrena pentru aceste roluri, acestea având nevoie de hrană și îngrijire medicală”, a adăugat el.
„În comparație, roboții sunt mult mai ieftini și durează mai mult.”
Deoarece călătoria către Marte este de așteptat să dureze șase luni și lucrul pe planetă va continua probabil doi ani, misiunea oferă un cadru ideal pentru testarea numeroaselor capacități de calmare ale adorabilului robot.
„Echipajul unei misiuni pe Marte va fi, prin urmare, foarte izolat și vor fi patru oameni într-un spațiu foarte limitat”, a spus Shibata.
„Va exista stres în relațiile lor cu alte persoane, pe lângă izolare. Paro va putea îmbunătăți starea de sănătate mintală a astronauților.”
Articol de Răzvan Lupu