Noi cercetări sugerează că psilocibina, compusul psihedelic găsit în „ciupercile magice”, ar putea ajuta la tratarea dependențelor precum fumatul și băutul.
Deși această terapie medicamentoasă sună ca o idee îndepărtată, ar putea fi surprinzător de eficientă pentru persoanele care consumă alcool în exces.
Un studiu clinic randomizat dublu-orb a constatat că persoanele cu dependență de alcool care au luat un compus psihedelic găsit în „ciupercile magice” au băut semnificativ mai puțin decât cei care au luat un placebo. Dintre participanți, aproape jumătate au încetat cu totul să bea alcool.
În cercetarea de la NYU Grossman School of Medicine, publicată săptămâna aceasta în JAMA Psychiatry, s-a constatat că două doze mari de psilocibină, halucinogenul găsit în ciupercile psihedelice, au redus consumul excesiv de alcool cu 83% în medie în rândul consumatorilor intensi de alcool atunci când au fost combinate cu psihoterapia timp de 12 săptămâni.
Studiul a implicat 93 de bărbați și femei cu dependență de alcool, care se caracterizează prin construirea unei toleranțe la alcool și care implică o creștere constantă a cantității cosumate pentru a obține aceeași stare euforică. Persoanele dependente de alcool suferă, de asemenea, simptome de sevraj atunci când băutura se oprește brusc.
Cercetătorii au repartizat aleatoriu acești bărbați și femei fie să ia două doze de psilocibină, fie să ia două doze de un placebo antihistaminic. De asemenea, toți participanții au primit 12 sesiuni de consiliere de psihoterapie înainte și după tratamentele lor medicamentoase și au furnizat mostre de păr și unghii pentru a confirma că nu au băut. Mai mult, nici subiecții de testare, nici cercetătorii nu știau dacă participanților le este administrate psilocibină sau placebo.
8 luni mai târziu, bărbații și femeile care au luat psilocibină și-au redus consumul excesiv de alcool cu 83% în comparație cu cât au consumat înainte de începerea procesului. În comparație, cei care au luat placebo și-au redus consumul de alcool cu 51%.
În plus, aproape jumătate (48%) dintre cei care au luat psilocibină au încetat să mai bea la opt luni după prima doză, comparativ cu 24% din grupul placebo.
„Descoperirile noastre sugerează cu tărie că terapia cu psilocibină este un mijloc promițător de tratare a tulburărilor legate de consumul de alcool, o boală complexă care s-a dovedit a fi dificil de gestionat”, a declarat autorul principal al studiului și psihiatru Dr. Michael Bogenschutz, directorul Centrului Langone, într-o declarație.
Articol de Izabela Constantin