HomeHealthCompușii non-opioizi calmează durerea fără sedare

Compușii non-opioizi calmează durerea fără sedare

Potrivit cercetătorilor, noile molecule sunt perspectivele de top pentru alternativele narcotice.

Un studiu recent condus de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco a constatat că un grup nou descoperit de molecule a redus durerea la șoareci fără a avea efectele sedative care limitează utilizarea opiaceelor. Moleculele acționează asupra aceluiași receptor precum clonidina și dexmedetomidina, două sedative utilizate în mod obișnuit în spitale, care nu au legătură chimică și este posibil să nu creeze dependență.

Atât clonidina, cât și dexmedetomidina sunt analgezice puternice, dar, deoarece sunt atât de sedative, sunt rareori utilizate în afara spitalelor.

Am arătat că este posibil să se separe efectele analgezice și sedative legate de acest receptor. Aceasta o face o țintă foarte promițătoare pentru dezvoltarea medicamentelor.”, a spus Brian Shoichet, profesor la Școala de Farmacie și unul dintre autorii studiului.

Studiul a început cu puțin timp înainte de izbucnirea COVID-19, cu scopul de a descoperi analgezice eficiente care pot fi utilizate împreună sau în combinație cu opioide.

Lucrarea reunește savanți dintr-o varietate de domenii – chimiști, biologi, anatomiști – de la universități din San Francisco, Germania, Hong Kong și Montreal.

Împreună, am reușit să luăm acest lucru de la cel mai fundamental nivel la identificarea de noi molecule care ar putea fi relevante și apoi la demonstrarea că, de fapt, sunt relevante. Asta nu se întâmplă foarte des.”, a spus Basbaum, președinte de anatomie la UCSF.

6 molecule din 300 de milioane

Basbaum, care a examinat acest receptor adrenergic numit alfa2a în laboratorul său și a descoperit că este legat de ameliorarea durerii, l-a încurajat pe profesorul de farmacologie Shoichet să caute substanțe care să-l activeze.

Acesta a scanat printr-o bibliotecă virtuală de peste 300 de milioane de molecule pentru a începe căutarea moleculelor care s-ar lega ferm de receptor, cu excepția celor care erau prea mari pentru receptorul mic. Celelalte zeci de mii au fost practic „acostate”, una câte una, pe un model computerizat al receptorului.

Printr-o serie de teste, Shoichet a restrâns domeniul de la 48 de molecule candidate inițiale la șase molecule. Fiecare dintre ultimele șase au fost testate pe trei modele diferite de șoarece pentru durerea acută și cronică și au atenuat cu succes durerea în toate cele trei cazuri.

Moleculele pentru ameliorarea durerii, care proveneau din familii diferite din punct de vedere chimic, sunt, de asemenea, complet noi. Niciuna dintre ele nu fusese sintetizată anterior.

În timp ce medicamentele mai vechi, cum ar fi dexmedetomidina, activează un spectru larg de căi neuronale, noile molecule declanșează doar un subset selectiv dintre acestea. De asemenea, moleculele se concentrează în creier și se leagă strâns de receptor, făcându-le opțiuni importante pentru dezvoltarea ulterioară”,  a spus Shoichet.

Allan Basbaum avertizează că ar putea dura câțiva ani de cercetare înainte ca oricare dintre compuși să poată fi testat în studiile clinice. Cercetătorii nu înțeleg încă posibilele efecte secundare ale noilor molecule și dacă ar putea exista consecințe nedorite ale utilizării pe termen lung.

El crede, totuși, că este puțin probabil ca acest compus să creeze dependență. „Abuzul de substanțe are loc atunci când drogul generează o recompensă, despre care nu am văzut nicio dovadă”, a spus el.

În timp ce opioidele ajută în mod clar pacienții cu dureri din cauza intervențiilor chirurgicale sau a cancerului, Basbaum a remarcat că milioane de americani cu dureri cronice au alte afecțiuni, cum ar fi leziuni de spate, dureri articulare și alte boli inflamatorii, care adesea nu sunt ajutate de medicamente. Noile analgezice ar putea schimba complet perspectivele pentru acești pacienți.

„Să putem crea un medicament care funcționează în combinație cu o doză mult mai mică de opiacee, acesta este visul nostru. Nevoia pentru asta este imensă.” , au concluzionat cercetătorii.

Sursa foto: iStock

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente