HomeHealthCompusul activ dintr-o ciupercă comestibilă stimulează memoria

Compusul activ dintr-o ciupercă comestibilă stimulează memoria

Un compus activ găsit într-o ciupercă comestibilă poate fi capabil să îmbunătățească creșterea nervilor și să stimuleze memoria, ceea ce duce la tratamente pentru boli debilitante, cum ar fi Alzheimer.

Profesorul Frederic Meunier de la Institutul pentru creier din Queensland a dezvăluit într-un raport publicat vinerea trecută că echipa sa de cercetători a identificat noi compuși activi din ciuperca, Hericium erinaceus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de ciuperca cu coama leului.

Ciuperca poate fi găsită în America de Nord, Europa și Asia. În medicina tradițională chineză, este folosită pentru a întări sistemul imunitar și pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă.

Până acum, cercetătorii au efectuat studii preclinice cu rezultate foarte promițătoare.

Extracte din aceste așa-numite ciuperci „coame de leu” au fost folosite în medicina tradițională în țările asiatice de secole, dar am vrut să determinăm științific efectul lor potențial asupra celulelor creierului”, a spus Profesorul Meunier într-un comunicat de presă.

Testările preclinice au descoperit că ciuperca cu coama leului a avut un impact semnificativ asupra creșterii celulelor creierului și asupra îmbunătățirii memoriei.” a adăugat el.

Testele de laborator au măsurat efectele neurotrofice ale compușilor izolați din Hericium erinaceus asupra celulelor creierului cultivate și în mod surprinzător, am descoperit că compușii activi promovează proiecțiile neuronilor, extinzându-se și conectându-se la alți neuroni”, a adăugat Meunier.

Folosind microscopia de super-rezoluție, am descoperit că extractul de ciuperci și componentele sale active cresc în mare măsură dimensiunea conurilor de creștere, care sunt deosebit de importante pentru ca celulele creierului să își simtă mediul și să stabilească noi conexiuni cu alți neuroni din creier.” mai spune el.

Dr. Ramon Martinez-Marmol, coautor al UQ, a adăugat că compusul nou descoperit poate avea aplicații în tratamentul și protecția împotriva tulburărilor cognitive neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Ideea noastră a fost să identificăm compuși bioactivi din surse naturale care ar putea ajunge la creier și să regleze creșterea neuronilor, rezultând o formare îmbunătățită a memoriei”, a spus dr. Martinez-Marmol.

Dr. Dae Hee Lee de la CNGBio Co, care a făcut parte din proiectul de cercetare, a spus că ciupercile cu coamă de leu au fost folosite în medicina tradițională chineză încă din antichitate pentru a trata diverse afecțiuni și pentru a menține bunăstarea generală.

Această cercetare importantă dezvăluie mecanismul molecular al compușilor ciupercilor de coamă de leu și efectele acestora asupra funcției creierului, în special asupra memoriei”, a spus Lee.

În trecut, psilocibina, un ingredient halucinogen găsit în așa-numitele ciuperci magice, s-a dovedit promițătoare într-un număr tot mai mare de studii mici pentru tratarea depresiei și a anxietății de la sfârșitul vieții. S-a descoperit chiar că ciupercile luptă împotriva schimbărilor climatice.

Studiul a fost publicat în Journal of Neurochemistry.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente