HomeHealthContracepția și motivația în rândul femeilor

Contracepția și motivația în rândul femeilor

Rezultatele unui nou studiu indică faptul că pilula anticoncepțională ar putea reduce motivația femeilor, în special în anumite momente ale ciclului menstrual.

Noua cercetare derulată de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne a arătat că dintre cele 278 de participante, acelea care nu urmau nicio contracepție hormonală au experimentat o creștere a impulsului motivațional în timpul ovulației. Între timp, femeile care au luat pilula anticoncepțională au experimentat un impuls motivațional „aplatizat” – de șase ori mai mic decât cel al femeilor care nu foloseau pilula contraceptivă.

Potrivit studiului, acest vârf motivațional din timpul etapei fertile se aliniază de obicei cu o dorință de auto-dezvoltare sau cu o dorință de a concura cu propriile realizări anterioare, pentru a aborda o sarcină provocatoare.

Peste 100 de femei iau pilula contraceptivă hormonală în fiecare zi și până acum, nu au fost înțelese pe deplin efectele psihologice pe care le-ar putea avea aceasta asupra utilizatorului.

Studiul este primul de acest gen, la 61 de ani după ce contracepția hormonală a devenit utilizată pe scară largă. Mai mult de atât, studiul este primul care arată că dorințele motivaționale ale femeilor pot fi afectate în diferite puncte ale ciclului lor.

Arthur-Hulme a spus că, deși cercetătorii „nu știu de ce au loc aceste fluctuații”, faptul că contraceptivele hormonale ar putea „perturba” acest proces este semnificativ.

„De-a lungul generațiilor de femei, am evoluat pentru a avea aceste fluctuații care beneficiază de diferite obiective sau rezultate. Hormonii fac asta organismului nostru. Pentru că oamenii nu pot concura tot timpul. Trebuie să facem alte lucruri, cum ar fi să mâncăm și să dormim”, a spus ea publicației.

În acest moment, nu este clar cât de dezavantajos este de fapt ca femeile să experimenteze o scădere a motivației în timp ce sunt cele mai fertile (acest lucru va necesita mai multe cercetări), dar, în mod interesant, cercetarea a constatat că, în general, utilizatorii de contraceptive hormonale, dar și persoanele care nu utilizează contraceptivele, experimentează aceeași cantitate de impuls motivațional în ansamblu.

Acest lucru sugerează că femeile care iau pilulă pot experimenta o creștere motivațională într-un alt moment al ciclului lor, care este mai puțin optim pe termen lung.

„Știm, de exemplu, că în timpul celei de-a doua părți a ciclului menstrual, sistemul imunitar este compromis. Deci, dacă femeile ar concura în a doua jumătate a ciclului, s-ar putea expune riscului [de îmbolnăvire]”, a explicat Hulme.

Cercetarea a cerut participanților să descrie sentimentele lor față de o serie de elemente de-a lungul ciclului lor, inclusiv apetitul sexual, impulsivitatea, stima de sine și impulsul lor competitiv.

Studiul ar putea fi întâmpinat cu o oarecare reacție, au adăugat cercetătorii – în special având în vedere momentul în care Curtea Supremă a SUA a anulat Roe v Wade, limitând accesul la avort pentru multe femei din SUA.

Alex Polyakov, ginecolog obstetric, a spus că, deși nivelurile hormonale influențează comportamentul în general, el a îndemnat că competiția umană la femei și bărbați este un „fenomen foarte complex”.

„Va fi diferit în diferite grupuri, de exemplu, în funcție de vârsta lor, stadiul vieții, starea maritală, faptul că au avut copii sau nu, preferințele sexuale”, a spus el. „Toate aceste lucruri probabil joacă un rol. Și să stabilim rolul fluctuațiilor hormonale în această populație diversă este într-adevăr foarte, foarte dificil”.

Nu există nicio îndoială că cercetarea efectelor pilulei hormonale este importantă în identificarea efectelor acesteia asupra femeilor din toată lumea.  Un lucru important de menționat este că și cercetările în domeniul contracepției masculine continuă în întreaga lume.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente