Dacă vi s-a întâmplat vreodată să simțiți că v-ați pierdut pofta de mâncare după ce terminați un antrenament, cercetătorii de la Universitatea Stanford au acum o explicație pentru acest fenomen, după ce au realizat recent un studiu pe șoareci.
Studiul a fost publicat de curând în jurnalul Nature și a implicat șoareci care făceau mișcare pe benzi de alergare. Mai departe, cercetătorii au investigat schimbările care au apărut în moleculele din sânge după depunerea de efort printr-un set de teste. A existat o moleculă care a atras atenția pe care cercetătorii au numit-o lac-phe.
Această moleculă este un hibrid de doi compuși chimici care există în mod natural în corpul uman: lactat și fenilalanina. Nu este prezentă doar la oameni însă, echipa descoperind că molecula apare după depunerea de efort atât la șoareci, cât și la caii de curse, sugerând că lac-phe poate pătrunde în regnul animal.
Pentru a testa teoria conform căreia molecula are legătură cu suprimarea poftei de mâncare, oamenii de știință au administrat lac-phe șoarecilor obezi, ceea ce a determinat șoarecii să mănânce aproximativ jumătate din cât consumau în următoarele 12 ore, comparativ cu șoarecii din grupul grup de control. Pe o perioadă de 10 zile, dozele de Lac-Phe au condus la o scădere a aportului de alimente, o scădere a greutății corporale și la îmbunătățirea toleranței la glucoză la șoareci. Acestea sunt rezultate pozitive atunci când ne gândim la modalități de combatere a obezității și a bolilor legate de obezitate.
Studiul a arătat că amestecul dintre lactat și fenilalanina este catalizat de o proteină numită CNDP2, care are niveluri ridicate de activitate în celulele imunitare și alte celule, inclusiv celulele pielii. „Asta înseamnă că, atunci când facem exerciții fizice, multe tipuri diferite de celule imunitare simt lactatul, iar apoi CNDP2 ajută la crearea lac-phe”, a spus Jonathan Long, profesor asistent de patologie care a condus cercetarea. Șoarecii care nu au CNDP2 nu au putut să producă lac-phe după exerciții, au mâncat mai mult și au pus mai multă grăsime decât șoarecii cu activitate normală a CNDP2. „Calea lac-phe este responsabilă pentru aproximativ 25% din efectele exercițiilor fizice împotriva obezității”, a spus Long.
Deși descoperirile au fost convingătoare și ar putea semnala speranța în producerea unei pilule de slăbit care să imite rolul pe care îl joacă lac-phe în organism, cercetătorii au avertizat că trebuie efectuate mai multe studii pentru a înțelege mai bine rolul său în suprimarea apetitului.
Articol de Izabela Constantin