Cu toții suntem conștienți de cât de bun este mersul pe jos pentru tonifierea mușchilor și pentru sănătatea inimii, dar prea puțini cunoaștem contribuția pe care o are la îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mintale.
“Corpurile noastre sunt proiectate să se miște, iar când nu facem asta, energia reținută se blochează în interior și creează mai mult stres”, spune Jonathan Hoban, pionier al terapiei mersului în cartea sa “Simte-te ca lupul în pădure. Descătușează-ți intuiția, încrederea și puterea.”
Avem cu toții o nevoie primordială, de a merge – cel puțin 40 de minute pe zi, dacă este posibil. Acest timp de mers ajută la re-energizarea creierului, calmează nivelurile de adrenalină și creează un sentiment de claritate a minții. De aceea, de multe ori, atunci când ne întoarcem de la o plimbare, ne vine în mod normal răspunsul la o problemă care ne-a măcinat.
Iată 5 recomandări de care să ții cont pentru a culege beneficiile maxime pentru sănătatea mintală ale mersului pe jos:
Mergi la plimbare în natură sau pe lângă o apă.
Mersul pe jos creează un sentiment de conexiune cu lumea. Iar cercetările științifice susțin cu siguranță acest lucru: mersul pe jos într-un loc verde, chiar dacă este doar parcul local, timp de cinci minute te ajută să îți îmbunătățești starea de bine și să reduci riscul de boli mintale.
Mersul pe lângă apă este extrem benefic, întrucât lumina este reflectată de suprafața apei și astfel ești expus la un nivel de lumină de două ori mai mare atunci când mergi în apropierea ei. Când lumina cade pe pielea noastră, creează hormonul numit serotonină, cunoscut sub numele de hormonul fericirii.
Oprește tehnologia atunci când te plimbi.
Toate aplicațiile și notificările duc la suprastimularea retinei. Să îți iei pauze adecvate de mers pe jos, fără să mai stai conectat la tehnologie, te ajută să îți gestionezi nivelul de stres. Ia-ți telefonul cu tine, însă doar pentru urgențe. Lasă-l în geantă sau în buzunar și concentrează-te în schimb, pe ceea ce ai în față.
Conectează-te la simțuri.
În mindfulness acest exercițiu se numește mindfull walking și este practica prin care tu devii conștient de mediul înconjurător și de felul în care corpul și mintea ta se simt în timpul mișcării. Înainte de a începe, stai nemișcat câteva momente și concentrează-te pe respirație. Observă cum se simte întregul tău corp. Pe măsură ce începi să mergi, adu-ți toată atenția asupra mișcărilor și senzațiilor din corpul tău. Odată ce te-ai conectat cu aceste senzațiile, mută-ți atenția asupra peisajelor din jurul tău. Dacă te simți distras de alte gânduri, pur și simplu întoarce-te și concentrează-ți atenția asupra mișcării picioarelor tale, a respirației sau a senzațiilor din corpul tău. Când ai terminat, observă cum te simțiți. Te simți mai calm, plin de energie sau concentrat?
Combină traseele de mers pe jos.
Mersul pe același traseu în fiecare zi creează plictiseală. În schimb, atunci când ești mai aventuros cu traseele, te vei bucura de o dispoziție mai bună și vei avea parte de mai puține senzații de anxietate și depresie. Se întâmplă acest lucru întrucât, pe traseele noi, suntem distrași de împrejurimi, și, în plus, creierul nostru este ocupat să încerce să afle unde este și unde merge mai departe.
Mergi desculț.
Mersul desculț este o experiență senzorială care îți oferă conexiune cu întregul tău corp, lucru care te ajută să te deconectezi de o parte din zgomotul care se petrece în capul tău și să fii prezent. Plajele cu nisip sunt decorul ideal pentru plimbări desculț, dar poți alege și un parc sau chiar grădina din curtea casei tale.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce cele mai bune idei par să vă vină în timp ce mergi, un studiu de la Universitatea Stanford are răspunsul. În timpul unei serii de experimente, cercetătorii au descoperit că, atunci când merge, o persoană generează de două ori mai multe răspunsuri creative decât o persoană care stătă jos. Asta ar putea explica de ce lui Steve Jobs, regretatul co-fondator al Apple, i-a plăcut atât de mult ca echipa sa să i se alăture pentru „întâlnirile de mers pe jos”.
Articol de Cristina Zarioiu