Rezultatele unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Macquarie din Australia arată că donarea regulată de sânge ar putea reduce nivelul de substanțe chimice dăunătoare din corp.
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt substanțe chimice găsite în anumite spume vechi de stingere a incendiilor, tigăi antiaderente, covoare, haine, materiale și vopsele formate. Aceste substanțe sunt formate din lanțuri de atomi de carbon și fluor și sunt supranumite „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se degradează în corpul uman. Acestea au fost legate de numeroase afecțiuni de sănătate, deoarece contaminează echilibrul delicat al microbiomilor intestinali, provoacă astm și alte boli pulmonare.
Cercetarea a inclus 285 de pompieri din Australia care au donat sânge și plasmă timp de 12 luni. Pompierii sunt mai expuși la PFAS decât o persoană obișnuită, ceea ce îi face un studiu de caz perfect pentru cercetare. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri, după perioada la care ar trebui să doneze sânge sau plasmă. Participanții din primul grup au donat plasmă la 6 săptămâni, cei din al doilea au donat sânge la fiecare 12 săptămâni, iar ultimul grup a fost cel de control, care a inclus persoane care nu au donat.
Atât donarea de sânge, cât și de plasmă au dus la niveluri ale substanțelor chimice de tip PFAS semnificativ mai mici decât în grupul de control, iar aceste diferențe au fost menținute trei luni mai târziu. Donarea de plasmă a fost cea mai eficientă, ducând la o scădere cu aproximativ 30% a concentrațiilor medii de PFAS în sânge pe parcursul perioadei de probă de 12 luni.
Reducerea nivelurilor de PFAS din sânge sau plasmă se poate datora faptului că aceste chimicale se leagă de proteinele găsite în principal în ser, în timp ce mulți alți poluanți organici sunt legați de grăsimi. Constatarea că plasma a fost mai eficientă decât donarea de sânge s-ar putea datora faptului că pompierii din grupul de donare de plasmă au donat sânge la fiecare șase săptămâni, în timp ce cei din grupul de donare de sânge au donat la fiecare 12 săptămâni.
La final, studiul a avut o rată excepțională de reținere a participanților de 94%, cei 285 de pompieri realizând peste 1.000 de teste de sânge și sute de donații de sânge și plasmă.
Acest studiu oferă o cale de eliminare a acestor substanțe chimice pentru persoanele afectate și de remediere a efectelor expunerii lor la PFAS. În viitor, mai multe persoane cu expuneri semnificative la PFAS pot fi încurajate să doneze sânge sau plasmă.
Articol de Izabela Constantin