Oamenii de știință explorează modul în care parfumul alimentelor poate permite „călătoria în timp”.
Adulții în vârstă care au fost expuși la aromele alimentare din copilărie au avut o memorie îmbunătățită a evenimentului, permițându-le să „călătorească în timp”.
Profesorul Corina Sas de la Universitatea Lancaster, Dr. Tom Gayler și Vaiva Kalnikaité de la Dovetailed Ltd. au condus cercetarea, care a fost publicată recent în revista Human Computer Interaction.
Cercetările lor au investigat viabilitatea utilizării de indicii bazate pe arome imprimate 3D pentru a ajuta persoanele în vârstă să-și reînvie amintirile.
Lucrând cu 12 adulți mai în vârstă, ei au identificat 72 de amintiri importante din viata participanţilor, dintre care jumătate includeau mâncare și jumătate nu, fiecare dintre acestea fiind folosite de două ori.
Cercetătorii au colaborat cu participanții pentru a dezvolta indicii unice bazate pe arome pentru memoria alimentară a fiecărei persoane.
Comprimatele imprimate 3D pe bază de arome sunt nişte bile mici, gumate, comestibile, care imită mâncarea originală și sunt mai ușor de înghițit, cu arome mai intense, fără a fi nevoie de ingrediente și preparare.
„Rezultatele noastre au indicat că comprimatele personalizate imprimate 3D pe bază de aromă au calități senzoriale și emoționale bogate, care susțin o recuperare puternică, mai ales atunci când se potrivesc în mod distinct cu mâncarea din experiența originală trăită și provoacă amintiri emoționale pozitive care se definesc.” a spus Profesorul Sas.
Când au fost solicitate indicii bazate pe arome, toți participanţii au fost capabili să ofere relatări senzoriale nu foarte detaliate, majoritatea detaliilor mărunte lipsind.
Amintindu-și o cină cu curry verde thailandez în Cambodgia, un participant și-a amintit: „Am intrat în zona de bucătărie, care era foarte simplă și pregătim tot felul de legume verzi, despre care nu am idee ce erau, stând pe podea. Și apoi ne ajutam să le gătim, să le prăjim și să le preparam…”
Dar, după ce a fost expus la comprimatul de aromă imprimat 3D al curryului verde thailandez, participantul a oferit o amintire mai detaliată despre „zgomotele de la tăiatul legumelor, eu stând pe podea cu picioarele încrucișate cu prietenul meu, discutând împreună. Și apoi, când am ieșit, punem lucruri pe mese, restul grupului iese și ne așezăm la mese lungi afară, în fața școlii, așa în aer liber, să mâncăm.”
Un rezultat izbitor a fost numărul mare de amintiri trasate de arome care au fost asociate cu sentimente puternice.
Unul dintre participanții a spus: „Roast beef-ul și hreanul m-au dus înapoi cu 25 de ani într-o singură trecere, dintr-o dată m-am întors în timp.”
În mod interesant, simplul act de a mânca comprimatul a fost văzut ca o reconstituire corporală a evenimentului original: „Declanșează doar câteva senzații. Poate că atunci când îl gusti, îți imaginezi că eşti acolo”.
Cercetătorii spun că studiul lor are o relevanță deosebită pentru demență. Participanții au vorbit despre importanța amintirilor alimentare pe baza propriilor experiențe de îngrijire a celor dragi.
Un participant a cărui mamă are Alzheimer a spus: „De îndată ce a simțit mirosul și a gustat mâncarea, ea spunea ceva de genul: Oh, aceasta este ca mâncarea de modă veche. Asta mă duce înapoi. Ea a simțit că este ceva ce a avut cu mult timp în urmă.”
„Aromele imprimate 3D au stimulat recuperarea rememorativă, provocând experiențe emoționale pozitive puternice și bogate din punct de vedere senzorial de care participanții s-au bucurat profund.” a spus Profesorul Sas.
„Lucrul alături de oameni pentru a crea indicii bazate pe arome a evidențiat cât de puternică, dar insuficient utilizată este această conexiune. Abordarea noastră de proiectare a ajutat la eliminarea acestor decalaje și a arătat potențialul aplicațiilor viitoare de a crea ajutoare de memorie bogate, multi-senzoriale.” a declarat Dr.Gayler.
„Avem în sfârșit o tehnologie care poate ajuta la reconstruirea amintirilor folosind aroma și parfumul diferitelor alimente în forme foarte compacte. Acestea sunt cele mai puternice indicii care ne ajută să ne amintim.” a spus Dr. Vaiva Kalnikaitė.
Articol de Răzvan Lupu