Potrivit unui nou studiu, evitarea proactivă a unei asocieri poate fi un mijloc foarte eficient de a evita un gând nedorit. De asemenea, această tehnică poate ajuta la prevenirea repetării gândurilor nedorite.
Un nou studiu, intitulat „Dacă nu lași să intre, nu trebuie dat afară”, sugerează că gândirea proactivă și preventivă este cea mai bună modalitate de a controla gândurile nedorite. Această lucrare a fost publicată în iulie în revista PLOS Computational Biology.
Întrebarea de cercetare pentru acest studiu a fost„Putem preveni un gând nedorit să ne vină în minte, în mod similar cu modul în care putem evita luarea unei acțiuni nedorite?” Pentru a răspunde la această întrebare, Isaac Fradkin și Eran Eldar au recrutat 80 de adulți vorbitori de limbă engleză pentru a participa la o sarcină de asociere liberă, în timpul căreia participanții la studiu au fost instruiți să evite repetarea asocierilor de cuvinte specifice după ce li s-au oferit indicii verbale.
Folosind analiza computațională, cercetătorii au comparat eficiența controlului cognitiv reactiv cu controlul cognitiv proactiv și au descoperit că cel din urmă este mult mai eficient în controlul gândurilor nedorite.
Controlul cognitiv reactiv implică de obicei respingerea și înlocuirea unui gând după ce acesta a ajuns la conștiință. În schimb, controlul cognitiv proactiv implică împiedicarea unui gând nedorit să vină în minte înainte ca acesta să prindă stăpânire și să înceapă să domine conștiința cuiva ca parte a unei bucle de gândire.
Deși teoretic este posibil să previi gândurile nedorite să intre în conștiință, acest lucru nu este ușor. Majoritatea participanților la studiu au folosit controlul cognitiv reactiv pentru a suprima un gând nedorit după ce acesta a ajuns la conștiință.
„Descoperirile noastre sugerează că gândurile se auto-întăresc. Repetarea unui gând îi crește puterea memoriei și probabilitatea ca acesta să se repete”, explică autorii. „Cu alte cuvinte, de fiecare dată când trebuie să respingem în mod reactiv o asociere nedorită, aceasta are potențialul de a deveni și mai puternică. În mod critic, însă, am descoperit că oamenii pot anticipa parțial acest proces dacă doresc să se asigure că acest gând vine în minte.”
„Deși [participanții la studiu] nu au putut evita gândurile nedorite, ei s-ar putea asigura că repetarea unui gând nedorit nu crește probabilitatea ca acesta să vină din nou în minte”, a spus Fradkin într-un blog PLOS din iulie 2022 despre acest studiu recent.
Ideea studiului este aceea că odată ce încercăm mai mult să suprimăm un gând, cu atât acesta devine mai deranjant și paradoxal, cu atât este mai greu de suprimat.
Articol de Izabela Constantin