O copilărie aventuroasă i-ar putea ajuta pe cei mici să evite anxietatea mai târziu în viață, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Exeter. Copiii care petrec mai mult timp în afara casei, jucându-se și încorporând un element de risc în aventurile lor au prezentat mai puține simptome de anxietate și depresie în timpul carantinei din 2020.
Pentru a desfășura studiul, cercetătorii au intervievat aproximativ 2.500 de părinți care aveau copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. O parte dintre părinți locuiau în Irlanda de Nord (427), în timp ce majoritatea (1.919) proveneau din Regatul Unit (Anglia, Țara Galilor și Scoția). Părinții au primit întrebări cu privire la modul de a petrece timpul liber al copiilor lor, despre sănătatea lor mintală înainte de pandemie și despre starea acestora de spirit în timpul primei carantine provocată de Covid-19.
Cercetătorii au descoperit că copiii care au petrecut mai mult timp jucându-se într-o manieră aventuroasă afară au avut mai puține „probleme de interiorizare a emoțiilor”, care sunt caracterizate ca anxietate și depresie și au fost, de asemenea, mai pozitivi în timpul izolării.
Aceste efecte au fost analizate și după luarea în considerare a unei game de variabile demografice, cum ar fi sexul și vârsta copilului, precum și statutul financiar al părinților. În urma acestor noi corelații s-a observat faptul că asocierea a fost mai puternică pentru copiii din familii cu venituri mai mici decât pentru cei proveniți din medii mai bogate. Așadar, autorii studiului fac apel la autorități să se asigure că fiecare copil, în special cei din familii defavorizate, unde părinții nu pot plăti pentru experiențe de aventură organizate, are acces gratuit la un spațiu sigur pentru joacă în aer liber, aproape de casă.
„Suntem mai îngrijorați decât oricând de sănătatea mintală a copiilor, iar descoperirile noastre evidențiază faptul că am putea ajuta la protejarea stării psihice a copiilor, asigurându-ne că aceștia au multe oportunități de joacă aventuroasă”, punctează Helen Dodd, profesor de psihologie a copilului la Universitatea din Exeter, care a și condus studiul.
Cercetătorii indică faptul că există mai multe activități la care copiii pot lua parte și care se califică drept „joc aventuros”. Unele dintre acestea includ mersul cu cortul, înotul sau vâslitul în aer liber, săriturile din leagăn, cursele cu obstacole, mersul pe role sau skateboard, fie explorarea pădurilor.
„Există acest instinct incredibil de normal de a dori să-ți protejezi copiii, pe care îl am în cantități generoase. Dar trăim într-o lume care este atât de obsedată de siguranța fizică, încât am uitat să o echilibrăm cu sănătatea mintală. Am dat prioritate siguranței fizice sau sănătății fizice în detrimentul sănătății mintale, așa că nu îi lăsăm pe copii să cadă și să învețe să se ridice din nou și prin urmare, să construim mecanisme de adaptare și rezistență”, a declarat Belinda Kirk, autoarea cărții Adventure Revolution.
Articol de Izabela Constantin