Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), aviația este responsabilă pentru 3% din emisiile globale de dioxid de carbon. Poate că nu pare mult, dar în timp ce majoritatea sectoarelor economice își micșorează amprenta de carbon, pentru sectorul aviației este în creștere.
Până la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020, emisiile de dioxid de carbon creșteau cu aproape 1% în fiecare an de mai bine de un deceniu. Intr-adevar acestea au scăzut cu până la 60% în timpul carantinei globale, dar odată cu întoarcerea la condițiile prepandemice, vine și întrebarea dacă modul în care zburăm acum se poate susține în timp sau dacă noi măsuri sunt necesare.
Fără acțiuni semnificative, contribuția la emisiile globale doar din sectorul aviației comerciale, ar putea crește cu 22% până în 2050, pe măsură ce numărul de pasageri crește.
În 2021, companiile aeriene globale, convocate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), s-au angajat să inverseze această tendință pentru a ajunge la zero emisii nete până în 2050. Călătoriile aeriene mai ecologice sunt posibile, dar aceasta va fi o sarcină dificilă, în special într-un moment în care companiile aeriene încă se confruntă cu pierderile financiare pe care le-au suferit în timpul pandemiei.
O potențială soluție pentru zboruri mai ecologice o reprezintă schimbarea combustibilului tradițional, kerosenul, cu o alternativă ecologică. Cunoscute sub acronimul SAF (Sustainable Aviation Fuels) sau combustibile aviatice sustenabile, acestea sunt produse din ulei de gătit, deșeuri menajere și resturi de plante. SAF-urile pot fi amestecate cu kerosen și pot alimenta motoarele avionelor deja existente fără nici o modificare. Se preconizează o reducere de până la 80% în emisiile de carbon la fiecare zbor, prin utilizarea SAF.
O analiză statistică demarată de IATA demonstrează că aproape 400.000 de zboruri au folosit SAF și că în 2021, 100 de milioane de litri de combustil au fost produși. Aceste aspecte sună promițător. Există însă și o provocare care vine la pachet cu implementarea SAF – prețul.
Producerea de combustibil sustenabil costă de trei ori mai mult ca cea a combustibilului convențional și ca urmare reprezintă doar 0.1 % din procentul global consumat.
O altă variantă pentru aviația sustenabilă ar fi avionele electrice. Cum tot mai multe surse de electricitate vin din surse fără emisii de carbon, precum cea solară sau eoliană, electricitatea ar putea reprezenta o soluție la această problemă contemporană. Pentru autoturisme, dificultățile bateriilor electrice au fost depășite de mult, dar pentru avioane, rămâne o problemă apăsătoare. De ce? Deoarece un kilogram de combustibil generează 12.000 Wh de energie, în timp ce o baterie litiu-fier oferă doar 250Wh per kilogram. Mai mult, avionul tradițional devine mai ușor pe măsură ce arde fiecare litru de combustibil, iar bateriile nu oferă acest beneficiu. Astfel, orice avion cu suficientă putere generată de baterii pentru a parcurge distanțe lungi ar putea fi pur și simplu prea greu pentru a se ridica de la sol.
Companii precum EasyJet, se concentrează să dezvolte avioane electrice mai mici, care ar putea călători pe rute mai scurte sau pe modele hibrid în care să existe atât un motor pe combustibil, cât și o baterie electrică. EasyJet a anunțat că lucrează la un model de avion complet electric, cu o capacitate de 186 de pasageri ce ar putea fi dat în funcțiune începând cu 2030, pe rute scurte precum Londra-Amsterdam.
O altă companie, ZeroAvia, consideră că energia viitorului este hidrogenul, arderea sa generând doar vapori de apă. Există două moduri prin care hidrogenul poate fi folosit: acesta poate fi fie ars în mod direct sau poate fi folosit în generarea de electricitate prin utilizarea celulelor de combustibil din hidrogen. În 2020, ZeroAvia a modificat un avion cu șase locuri ce a fost folosit pentru primul zbor cu combustibil din hidrogen.
Hidrogenul, la fel ca celelalte variante menționate, vine cu propriul set de provocări. Deși acesta are capacitatea să genereze mai multă energie decât combustibilul tradițional, stocarea sa necesită foarte mult spațiu. Pentru un zbor obișnuit este nevoie de un rezervor de hidrogen de patru ori mai mare decât unul pentru cherosen, limitând spațiul pentru pasageri.
O opțiune mai extravagantă vine din partea unui start-up israelian, AIR, ce a dezvăluit în octombrie 2021 design-ul noului dispozitiv aviatic vertical. eVTOL (electric Vertical Takeoff and Landing) este un tip de avion 100% electric, pentru uz individual, cu 2 locuri. „AIR caută să facă o diferență reală, oferind libertatea de a zbura direct în mâna consumatorilor.”, spune Plaut, directorul companiei. Compania spune că prețul dispozitivului va fi sub 200.000 de euro, pentru a putea fi cât mai accesibil.
Nu se cunosc încă toate detaliile despre cum vom zbura în viitor. Fie vom merge pe rute mai scurte, cu avioane electrice și mai multe escale, sau poate odată cu creșterea cererii, aproape fiecare dintre noi va avea un dispozitiv vertical de zbor, așa cum fiecare familie are acum o mașină. Un lucru este cert, în orice direcție se va duce tendința, aceasta trebuie să fie neapărat sustenabilă și fără emisii de carbon.
Articol de Victoria Nănău