Potrivit unui nou studiu, realizarea de cuvinte încrucișate are un avantaj față de jocurile video pe computer pentru funcționarea memoriei la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare.
Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea Columbia și Universitatea Duke.
Studiul a fost publicat în jurnalul NEJM Evidence.
Într-un studiu randomizat, controlat, cercetătorii au stabilit că participanții (vârsta medie de 71 de ani) instruiți în realizarea de cuvinte încrucișate bazate pe web au demonstrat o îmbunătățire cognitivă mai mare decât cei care au fost instruiți pe jocuri video cognitive.
Studiul a fost condus de D.P. Devanand, MD.Profesor de Psihiatrie și Neurologie la Columbia, cu Murali Doraiswamy, MD. Profesor de Psihiatrie și Medicină la Duke.
„Acesta este primul studiu care documentează atât beneficiile pe termen scurt cât și pe termen lung pentru antrenamentul cu cuvinte încrucișate la domiciliu, în comparație cu o altă intervenție”, a spus Dr. Devanand, care supraveghează cercetarea privind îmbătrânirea creierului și sănătatea mintală la Universitatea Columbia.
„Rezultatele sunt importante, având în vedere dificultățile de a arăta îmbunătățiri cu intervenții în deficiența cognitivă ușoară” a adăugat el.
Cuvintele încrucișate sunt utilizate pe scară largă, dar nu au fost studiate sistematic în deficiența cognitivă ușoară, care este asociată cu un risc ridicat de demență, inclusiv boala Alzheimer.
În cadrul studiului, cercetătorii au stabilit că participanții instruiți pentru a face cuvinte încrucișate bazate pe web au demonstrat o îmbunătățire cognitivă mai mare decât cei care au fost instruiți în jocurile video cognitive.
Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii de la Columbia și Duke au repartizat aleatoriu 107 participanți cu deficiență cognitivă ușoară la cele două site-uri diferite, cuvinte încrucișate sau jocuri cognitive, cu antrenament intensiv timp de 12 săptămâni urmat de sesiuni de stimulare de până la 78 de săptămâni. Ambele intervenții au fost livrate prin intermediul unei platforme computerizate cu monitorizarea săptămânală a conformității.
Cuvintele încrucișate au fost superioare pentru participanții la o etapă ulterioară a bolii, dar ambele forme de instruire au fost la fel de eficiente într-o etapă anterioară. Contracția creierului (măsurată cu RMN) a fost mai mică pentru cuvintele încrucișate la 78 de săptămâni.
„Beneficiile au fost observate nu numai în cunoaștere, ci și în activitățile zilnice, cu indicații ale contracției creierului la RMN, care sugerează că efectele sunt semnificative din punct de vedere clinic”, a spus Dr. Devanand.
Cercetarea subliniază, de asemenea, importanța implicării. Pe baza monitorizării electronice de la distanță a utilizării computerului, participanții la o etapă ulterioară a deficienței s-ar putea implica mai bine cu cuvintele încrucișate mai familiare decât cu jocurile cognitive computerizate.
Două puncte forte ale studiului sunt rata de participare de 28% a persoanelor din grupurile minoritare rasiale și etnice și rata scăzută de abandon (15%) pentru un proces atât de lung la domiciliu. O limitare a studiului a fost absența unui grup de control care nu a primit antrenament cognitiv.
Deși aceste rezultate sunt extrem de încurajatoare, autorii subliniază necesitatea replicării într-un studiu controlat mai mare cu un grup de control inactiv.
„Trifecta îmbunătățirii cunoașterii, funcției și neuroprotecției este Sfântul Graal pentru domeniu”, a spus Dr. Doraiswamy.
„Cercetări suplimentare pentru a scala antrenamentul creierului ca terapie digitală la domiciliu pentru întârzierea bolii Alzheimer ar trebui să fie o prioritate pentru domeniu.” a adăugat el.
Articol de Răzvan Lupu