HomeLifestyleDe câtă atenție are de fapt nevoie o pisică?

De câtă atenție are de fapt nevoie o pisică?

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici cu privire la dinamica dintre oameni și pisicile domestice, cei mai experimentați proprietari de pisici acordă adesea mai multă atenție nedorită animalelor.

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent au urmărit interacțiunile a 119 participanți și a mai multor pisici domesticite pentru a studia modul în care oamenii cu personalități diferite care se încadrau în diferite grupe de vârstă s-au apropiat de animal și, totodată care era și reacția animalului.

Dintre participanți, 57% au spus că în prezent locuiesc cu cel puțin o pisică și 23% au raportat că au avut experiențe negative cu pisici. 41% au spus că au avut experiență anterioară de lucru cu animalele, fie în îngrijirea animalelor, organizații pentru animale sălbatice sau centre de relocare.

În timpul experimentului, participanții au fost rugați să interacționeze cu pisica așa cum ar face-o în mod normal, dar i-au permis animalului să se apropie de ei mai întâi. Cercetătorii au analizat apoi zonele în care participanții ar mângâia pisicile, concentrându-se în special pe zonele „roșii” nedorite, care sunt stomacul sau baza cozii. Zonele „verzi” ale pisicii includ baza urechilor, a obrajilor sau a maxilarului și toate celelalte zone ale pisicii ar fi considerate „galbene”.

Persoanele care pretindeau că au mai multă experiență cu pisicile au ajuns în zonele mai nedorite și au obținut scoruri mai mici, a constatat studiul. Cu toate acestea, cercetătorii au explicat că acest lucru ar putea însemna pur și simplu că oamenii cu mai multă experiență la pisici se simt mai confortabil să se apropie de zonele „roșii” ale animalului.

În cele din urmă, idea studiului a fost că aceste constatări nu reprezintă toate interacțiunile om-pisica, deoarece depind de personalitățile ambelor părți. Cu toate acestea, informațiilor oferă o perspectivă unui însoțitor, care poate fi benefică din punct de vedere terapeutic pentru oameni, dar uneori dificil de abordat.

„În contextul adoptării animalelor, aceste rezultate întăresc baza limitată de dovezi pentru luarea deciziilor asociate cu screening-ul și potrivirea pisicilor”, au spus cercetătorii.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente