Potrivit unui studiu recent realizat de medicii de la Universitatea din Southampton, utilizarea suplimentelor de vitamina D în timpul sarcinii ar putea reduce semnificativ probabilitatea ca nou-născuții de până la un an să dezvolte eczeme atopice.
Studiul, care a fost publicat în British Journal of Dermatology, a constatat că femeile care au luat zilnic 1000 de unități (UI) de vitamina D din 14 săptămâni de sarcină până la naștere au avut șanse mai mici ca bebelușii lor să dezvolte eczemă atopică în primul an. Impactul a fost mai vizibil la sugarii care au consumat ulterior lapte matern timp de mai mult de o lună.
Eczema atopică inflamatorie cronică poate avea un impact negativ semnificativ asupra pacienților, familiilor acestora și asistenței medicale. A existat o creștere la nivel mondial a eczemelor atopice în ultimele decenii, estimându-se că unul din șase copii cu vârsta între unu și cinci ani suferă de aceasta.
Studiul Centrului de Epidemiologie Lifecourse al Consiliului de Cercetare Medicală al Universității din Southampton și Centrul de Cercetare Biomedicală NIHR Southampton este primul studiu randomizat, controlat care demonstrează dovezi ale unui risc scăzut de eczemă atopică la copiii mamelor care au luat suplimente de vitamina D în timpul sarcinii. Peste 700 de femei însărcinate au participat la studiu; 352 au luat suplimente de la săptămâna a paispeprezecea până la naștere, în timp ce 351 au primit un placebo.
Cercetarea eczemelor a făcut parte din Studiul de osteoporoză a vitaminei D materne din Marea Britanie (MAVIDOS) și a fost condusă de profesorul Keith Godfrey, în colaborare cu dr. Sarah El-Heis, care a fost primul autor al lucrării.
„Rezultatele noastre au arătat că bebelușii mamelor care au primit suplimente au avut șanse mai mici de a avea eczemă atopică la 12 luni, ceea ce susține recomandările ca suplimentele de vitamina D să fie de rutină în timpul sarcinii”, a spus Dr. El-Heis. „Nu am găsit niciun efect la 24 și 48 de luni, ceea ce sugerează că alte influențe postnatale ar putea deveni mai importante dincolo de copilărie sau că bebelușii înșiși ar putea avea nevoie să fie suplimentați în timpul perioadei postnatale pentru un efect susținut.”
De asemenea, studiul MAVIDOS a raportat recent că administrarea suplimentului de vitamina D în timpul sarcinii a avut și beneficii de durată pentru densitatea osoasă a copilului la vârsta de patru ani.
Profesorul Godfrey a comentat: „Știm că vitamina D poate afecta sistemul imunitar și proteinele care alcătuiesc pielea noastră. Am fost interesați să știm dacă suplimentele de vitamina D luate de femeile însărcinate ar avea un impact asupra riscului copilului lor de a face eczemă atopică.
„Descoperirile noastre au arătat un efect pozitiv, care a fost mai evident la sugarii alăptați. Acest lucru poate reflecta suplimentarea în timpul sarcinii, crescând cantitatea de vitamina D din laptele matern.
Articol de Izabela Constantin