Dispozitivele de procesare bazate pe lumină polarizată funcționează de un milion de ori mai repede decât tehnologia actuală.
Porțile logice sunt blocurile de bază ale procesoarelor computerelor. Porțile logice convenționale sunt electronice și funcționează prin amestecarea electronilor. Cu toate acestea, cercetătorii au dezvoltat porți logice optice bazate pe lumină pentru a satisface cerințele de procesare și transfer de date ale calculatoarelor de generație următoare.
Oamenii de știință de la Universitatea Aalto au dezvoltat noi porți logice de chiralitate optică care funcționează de aproximativ un milion de ori mai rapid decât tehnologiile existente, oferind viteze de procesare ultrarapide.
Poarta logică de chiralitate optică este realizată dintr-un material care emite lumini cu polarizare circulară diferită în funcție de chiralitatea fasciculelor de intrare.
Această nouă abordare, care este descrisă într-o lucrare publicată în revista Science Advances, folosește ca semnal de intrare lumina polarizată circular. Porțile logice sunt realizate din materiale cristaline care sunt sensibile la mâna unui fascicul de lumină polarizat circular adică lumina emisă de cristal depinde de mâna fasciculelor de intrare. Acesta servește ca bloc de bază pentru un tip de poartă logică (XNOR), iar celelalte tipuri de porți logice sunt construite prin adăugarea de filtre sau alte componente optice.
În plus, echipa a demonstrat că un singur dispozitiv ar putea conține toate porțile lor logice de chiralitate care funcționează simultan în paralel.
Acesta este un progres semnificativ față de porțile logice existente, care pot efectua doar o singură operație logică la un moment dat. Porțile logice paralele simultane ar putea fi utilizate pentru a construi circuite logice complexe, multifuncționale. În cele din urmă, echipa a demonstrat că poarta logică de chiralitate ar putea fi controlată și configurată electronic, un pas necesar pentru calculul hibrid electric/optic.
Articol de Răzvan Lupu