HomeHealthDeficitul de vitamina B12 te poate face să plângi fără motiv

Deficitul de vitamina B12 te poate face să plângi fără motiv

Carența vitaminei B12 îți poate influența negativ starea de spirit.

Care sunt factorii de risc pentru o deficiență de vitamina B12?

Vitamina B12 este un nutrient important și necesar pentru multe dintre procesele corpului. Nivelul normal de B12 variază între 200-900 pg/ml.

Însă, pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea corpului nostru de a absorbi B12 din alimente încetinește. Cel mai mare factor de risc îl au cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană, fără suplimente adecvate. De obicei, dietele pe bază de legume și fructe sunt bogate în vitamine și nutrienți, dar vitamina B12 apare în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle, peștele și lactatele. Mai mult, anumite medicamente administrate în cazul diabetului sau sindromului ovarului polichistic pot provoca, de asemenea, deficit de B12.

De ce este importantă și care sunt simptomele deficitului vitaminei B12?

Vitamina B12 este cunoscută și ca “vitamina energetică”, cu un rol extrem de important în menținerea unui sistem imunitar sănătos și în funcționarea optimă a creierului. Joacă un rol crucial în formarea globulelor roșii  și sinteza ADN-ului, fiind de asemenea, responsabilă pentru menținerea sănătății musculare și osoase.

Unele dintre simptomele carenței de B12 sunt similare cu cele ale depresiei. Printre acestea se numără oboseala intensă, dificultatea de concentrare, confuzia, tulburări de gândire și lipsă de apetit.

Pe lângă acestea, alte simptome ale lipsei vitaminei B12 includ slăbicune, amețeală, piele palidă, inflamație în gură și limbă, parestezii la mâini și picioare, probleme gastrointestinale și dureri de cap.

Legătura dintre deficitul de vitamina B12 și depresie

Deficitul de vitamina B12 în organism poate provoca ravagii asupra stării de spirit, ducând la depresie și anxietate. Lipsa acestei vitamine nu lasă creierul să sintetizeze substanțe chimice precum dopamina și serotonina, care ajută la reglarea stării de spirit. Prin urmare, există o relație strânsă între deficitul de vitamina B12 și plânsul fără motiv, deoarece declanșează simptome depresive.

Acest fapt este susținut de o serie de cercetări, iar rezultatele au fost publicate într-un articol din Journal of Psychopharmacology, în 2005. Cercetătorii au găsit dovezi substanțiale care confirmă faptul că o scădere a nivelului de vitamina B12 se corelează cu o creștere a depresiei.  Studiile susțin, de asemenea, că un nivel ridicat de vitamina B12 poate fi asociat cu un rezultat mai bun în tratamentului depresiei, fiind indicat zilnic un supliment de 1 miligram.

Care sunt opțiunile de tratament pentru deficiența vitaminei B12?

Schimbarea dietei este cel mai eficient mod de a trata o deficiență de B12. Dacă nu ești vegan, adăugă albușuri de ou, carne de pasăre și carne slabă la mese. Peștele este o sursă excelentă de B12, așa că ar trebui să încerci să adaugi în mod regulat pește în dieta ta. Dacă ai o dietă vegană, verifică etichetele alimentelor și alege produse din cereale care sunt îmbogățite cu vitamina B12. Un bol cu cereale fortificate și lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau cu lapte vegetal, este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua cu energie.

De asemenea, deficiențele se pot trata cu ajutorul unui supliment de vitamina B12. Asigură-te însă că discuți mai întâi cu medicul tău, ținând cont că uneori, vitaminele din gama B pot interacționa cu alte medicamente.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente