HomeTechnologyDispozitivul care ajută la tratarea tumorilor

Dispozitivul care ajută la tratarea tumorilor

Inginerii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un dispozitiv compact, autonom, cu un senzor extensibil și flexibil, cu scopul de a evalua dimensiunea în schimbare a tumorilor de sub piele. Dispozitivul neinvaziv, alimentat pe baterie, poate transmite rezultatele unei aplicații pentru smartphone în timp real și este sensibil la o sutime de milimetru.

Cercetătorii susțin că dispozitivul lor, FAST, care înseamnă „Flexible Autonomous Sensor Measuring Tumors”, este o metodă complet nouă, rapidă, accesibilă și precisă de evaluare a eficacității medicamentelor pentru cancer. La o scară mai mare, ar putea deschide calea către noi direcții interesante în tratamentul cancerului. Descoperirile cercetătorilor au fost publicate recent în revista Science Advances.

Cercetătorii folosesc șoareci cu tumori subcutanate pentru a testa mii de potențiale medicamente pentru boală în fiecare an. Procesul de dezvoltare a noilor medicamente necesită timp, deoarece instrumentele de evaluare a regresiei tumorii după tratamentul medicamentos durează săptămâni. Variația biologică inerentă a tumorilor, deficiențele tehnicilor de măsurare disponibile și dimensiunile relativ limitate ale eșantionului fac ca screeningul medicamentelor să fie o provocare și necesită o muncă intensivă.

„În unele cazuri, tumorile sub observație trebuie măsurate manual cu șublere”, spune Alex Abramson, autorul principal al studiului.

Utilizarea șublerelor tip clește metalic pentru măsurarea țesuturilor moi nu este ideală, iar abordările radiologice nu pot furniza tipul de date continue necesare pentru evaluarea în timp real. FAST poate detecta modificări ale volumului tumorii într-un minut, în timp ce măsurătorile de șubler și bioluminiscență necesită adesea perioade de observare de câteva săptămâni pentru a citi modificările dimensiunii tumorii.

Senzorul FAST este compus dintr-un polimer flexibil și extensibil asemănător pielii, care include un strat încorporat de circuite de aur. Acest senzor este conectat la un rucsac electronic mic, proiectat de foști doctoranzi și co-autorii Yasser Khan și Naoji Matsuhisa. Dispozitivul măsoară solicitarea membranei – cât de mult se întinde sau se micșorează – și transmite acele date către un smartphone.

Pe baza studiilor efectuate pe șoareci, cercetătorii spun că noul dispozitiv oferă cel puțin trei progrese semnificative. În primul rând, oferă monitorizare continuă, deoarece senzorul este conectat fizic la subiect și rămâne în poziție pe toată perioada experimentală. În al doilea rând, senzorul flexibil învelește tumora și, prin urmare, este capabil să măsoare modificările de formă care sunt greu de identificat cu alte metode. În al treilea rând, FAST este atât autonom, cât și non-invaziv. Este conectat la piele și funcționează cu baterie, fără a fi conectat la un fir. Mouse-ul este liber să se miște neîngreunat de dispozitiv sau fire, iar oamenii de știință nu trebuie să manipuleze activ șoarecii după plasarea senzorului. Pachetele FAST sunt, de asemenea, reutilizabile, costă doar 60$ pentru asamblare și pot fi atașate la mouse în câteva minute.

Un obstacol pe care au trebuit să-l depășească cercetătorii a fost grija că senzorul în sine ar putea compromite măsurătorile prin aplicarea unei presiuni nejustificate asupra tumorii, strângând-o eficient. Pentru a evita acest risc, au adaptat cu grijă proprietățile mecanice ale materialului flexibil cu pielea în sine, pentru a face senzorul la fel de flexibil și suplu ca pielea reală.

„Este un design înșelător de simplu”, spune Abramson, „dar aceste avantaje inerente ar trebui să fie foarte interesante pentru comunitățile farmaceutice și oncologice. FAST ar putea accelera, automatiza și reduce în mod semnificativ costul procesului de screening al terapiilor pentru cancer.”

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente