În cazul în care iubești să fii în natură, acest lucru s-ar putea să fie genetic! O nouă cercetare publicată în revista PLOS Biology a descoperit că genetica își are rolul ei atunci când ne referim la plăcerea de a petrece timp în aer liber.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au chestionat 1.153 de perechi de gemeni din registrul TwinsUK cu privire la înclinația lor pentru spațiile verzi. Mai departe, oamenii de știință le-au cerut să-și evalueze familiaritatea cu natura și dorința de a ieși în aer liber. În plus, au întrebat cât de des frecventează spații precum parcuri publice și grădini private.
Rezultatele studiului au indicat faptul că gemenii identici, care au aproape același ADN, au avut opinii similare privind interesul lor pentru natură. De asemenea, echipa a descoperit că variațiile genetice au influențat 46% din pasiunea participanților pentru a petrece timp în aer liber.
Cercetătorii au explicat însă că influența geneticii asupra iubirii de natură a scăzut odată cu vârsta, deoarece pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mediile lor se schimbă, la fel ca interesele acestora.
Cu toate acestea, avantajele de a fi în aer liber sunt încă abundente. „Petrecerea timpului în natură are legătură cu o sănătate și o bunăstare mai bună. Un studiu pe gemeni arată că dorința unei persoane de a fi în natură și cât de des o experimentează sunt influențate atât de gene, cât și de experiențele personale”, a spus co-autorul studiului, dr. Chia-chen Chang de la Universitatea Națională din Singapore, într-un comunicat.
„Acest studiu oferă primele dovezi pentru o componentă genetică atât pentru predispozițiile noastre față de natură, cât și pentru tendința noastră de a vizita spațiile naturale”, a adăugat dr. Chang. „Oamenii orientați spre natură pot căuta o pot căuta în mod activ, chiar dacă înseamnă să părăsească locul natal, însă este nevoie de o planificare urbană diversă pentru a oferi acces la spațiile naturale și la beneficiile pe care aceasta le oferă”.
Odată cu acest studiu putem înțelege mai bine de ce unele persoane par să fie mai pasionate de drumeții sau mers în camping decât ceilalți. Cu toate acestea, indiferent de preferințele diferite ale fiecăruia, timpul petrecut în aer liber are numeroase beneficii pentru oameni, atât fizic, cât și psihic.
Articol de Izabela Constantin