O dronă a ajutat la salvarea vieții unui bărbat de 71 de ani care suferea un stop cardiac.
Bărbatul se afla în fața porții încercând să dea zapada de pe trotuarul din fața casei sale când i s-a facut rău. Drona, care aparține firmei Everdone, a livrat un defibrilator la locația unde se afla bărbatul. Întâmplător, pe aceeași stradă un medic în autoturismul sau a sesizat ceea ce se întâmplă și a venit în ajutorul bărbatului.
„Bărbatul nu avea puls, așa că am început resuscitarea în timp ce am rugat un alt spectator să sune la 112 (numărul suedez de urgență), spune Dr. Mustafa Ali. Everdone spune că drone a aterizat la locație la mai puțin de 3 minute de la tragerea semnalului de alarmă. Astfel, defibrilarea ar putea începe înainte de sosirea unei ambulanțe.
Pacientul a declarat pentru BBC că nu își amintește ce s-a întâmplat în acea zi; curăța zăpada când de-odată totul s-a înnegrit. Abia mai apoi, soția lui i-a explicat tot ce s-a întâmplat și cât de norocos a fost.
Directorul executiv al Everdrone, Mats Sallstrom, consideră că tehnologia a fost un membru al echipei foarte important pentru a salva viața pacientului. “Este un medic care face resuscitare cardio respiratorie, este defibrilarea precoce, este tratamentul în ambulanță în drum spre spital”, a spus el pentru BBC. Toate acestea sunt vitale în intervenția rapidă și pot face diferența între viață și moarte, „iar drona este o parte critică a modului în care funcționează acest sistem”.
Drona vine în urma unui parteneriat între Karolinska Institutet – cea mai mare universitate medicală din Suedia – împreună cu operatorul național de urgență SOS Alarm, Regiunea Vastra Gotaland. În 2020, grupul a explorat utilizarea dronelor pentru a livra defibrilatoare în Göteborg și Kungalv, aflate în vestul Suediei. Studiul a durat 4 luni, iar cercetătorii menționează că rezultatele sunt promițătoare.
Drept urmare, la 12 din 14 cazuri de suspiciune de stop cardiac dronele au ajuns cu succes, cu excepția unui singur caz. Totodată, în 7 cazuri, dronele au ajuns înaintea ambulanțelor. Pe parcursul studiului de patru luni, cercetătorii Karolinska au descoperit că dronele au fost trimise la 12 din 14 cazuri de suspiciune de stop cardiac și au livrat cu succes un DEA în toate, cu excepția unuia.
Dilema apare atunci când ne gândim daca membrii publicului larg, cei fără pregătire medicală, ar ști să folosească un defibrillator. În studiul menționat, niciun defibrilator nu a fost folosit, desi el a ajuns la timp. Dl. Sallstrom a spus că acestea sunt concepute pentru a fi folosite de o persoană neinstruită, adăugând: „În aceste scenarii sunteți, dispecerii vă vor ghida telefonic.
Deoarece sistemul de livrare al dronelor a devenit foarte rapid, acum obiectivul Everdrone este intruirea dispecerilor pentru ghidarea celor ce suna la serviciul de urgență. Everdrone caută acum să se extindă și în alte tări, inclusiv Marea Britanie, unde dronele sunt deja folosite la scală largă. Spre exemplu, în 2020 o dronă folosită de serviciile de urgență a găsit un bărbat ce dispăruse de 18 ore.
Sistemul dronei este integrat electronic cu sistemul de trimitere a situațiilor de urgență și se poate pregăti să zboare imediat ce se primește un apel de urgență care sugerează un stop cardiac, a spus dl Sallstrom. Deși drona este automată, călătoria sa este supravegheată de un pilot, care obține în timp real și autorizația de decolare de la controlul traficului aerian. Tot acest proces durează aproximativ 60 de secunde de la alarmă, iar drona își poate începe călătoria.
În astfel de situații, timpul este cel mai mare inamic al nostru, iar cu fiecare minut, șansele de supraviețuire ale pacientului scad cu 7-10%. Everdone spune că, în viitor, aceștia ar putea livra și alte dispositive medicale de urgență, în diferite locații.
Pacientul pe care drona l-a salvat este cu siguranță un fan al acestei idei. În orașul său, aglomerația rutieră poate fi o problemă, dar dronele, spune el, zboară deasupra traficului. Sunt foarte, foarte fericit. Cred că este fantastic că au venit atât de repede.”
Dronele de urgență ar putea salva multe vieții din mediul urban aglomerat, fără îndoială marile orașe au nevoie de un astfel de serviciu. Poate în viitor, acestea vor fi mai răspândite și cine știe, poate ar putea fi folosite pentru salvarea unui om rătăcit sau a cuiva rănit, aflat pe vârful muntelui.
Articol de Victoria Nănău