Atât Pfizer, cât și GSK au împărtășit date preliminare, care sugerează că vaccinurile lor experimentale pot proteja adulții în vârstă și nou-născuții de virus.
Pe baza datelor din studiile clinice preliminare, două vaccinuri experimentale împotriva virusului sincițial respirator (RSV), o cauză majoră a mortalității infantile în întreaga lume, par să ofere o protecție grupurilor expuse cel mai mult riscului agenților patogeni: nou-născuții și adulții în vârstă. Ambele anunțuri reprezintă cel mai promițător progres către un vaccin împotriva RSV până în prezent, potrivit Associated Press, după zeci de ani de blocaje și reticența companiilor farmaceutice de a relua experimentele după ce studiile clinice anterioare au eșuat.
RSV este un virus sezonier care se răspândește de obicei toamna și iarna. Pentru majoritatea adulților sănătoși se prezintă ca o răceală, dar în fiecare an spitalizează aproximativ 58.000 de copii sub vârsta de cinci ani (dintre care câteva sute mor din cauza bolii) în SUA și ucide aproximativ 100.000 de copii din întreaga lume. De asemenea, virusul spitalizează aproximativ 177.000 și ucide 14.000 de adulți cu vârsta peste 65 de ani în fiecare an, la nivel global.
Nou-născuții, în special cei născuți prematur, sunt expuși unui risc deosebit de mare pentru RSV sever sau fatal. Studiul Pfizer a fost conceput pentru a testa dacă injectarea vaccinului gravidelor le-ar proteja și copiii prin intermediul anticorpilor care traversează placenta.
Datele preliminare din studiu – în care aproximativ 7.400 de femei din 18 țări au primit fie un placebo, fie vaccinul Pfizer – indică faptul că vaccinul matern a fost cu aproximativ 82% eficient în prevenirea RSV în primele 90 de zile ale vieții unui copil și cu 69% eficient pentru primele șase luni, potrivit unui anunț Pfizer.
“Mamele transmit întotdeauna anticorpi copilului lor”, a spus visurologul Kena Swanson, vicepreședintele Pfizer pentru vaccinuri virale. Potrivit Reuters, compania plănuiește să depună cererea pentru aprobarea FDA până la sfârșitul anului.
GSK a anunțat în octombrie că propriul vaccin a fost în jur de 83% eficient în prevenirea bolii tractului respirator inferior cu RSV la adulții cu vârsta peste 60 de ani într-un studiu clinic de fază 3 și cu 94% eficient în prevenirea cazurilor severe de boală. Vaccinul GSK este deja revizuit de agențiile de reglementare din Europa și Japonia, iar FDA este așteptat să înceapă o revizuire până la sfârșitul anului, potrivit Times.
Niciunul dintre vaccinuri nu va fi gata sau aprobat la timp pentru a ajuta la stoparea cazurilor care afectează deja spitalele și care se așteaptă să se agraveze în timpul acestei ierni. Cu toate acestea, noile date fac posibil ca cel puțin unul dintre vaccinuri să fie disponibil pentru sezonul RSV de anul viitor.
„ Suntem pe cale să intrăm într-un sezon RSV foarte intens. Vedem deja spitalele pline. Toată lumea apreciază urgența care ar putea ajuta cu adevărat la prevenirea acestui lucru. Sperăm că totul poate fi făcut la timp pentru a vaccina mamele înainte de următorul sezon RSV”, a declarat Annaliesa Anderson, director științific al cercetării și dezvoltării vaccinurilor de la Pfizer.
Lucrările pentru un vaccin împotriva RSV au început cu zeci de ani în urmă, dar au fost oprite ani de zile după ce un vaccin eșuat dezvoltat în anii 1960, bazat pe aceeași tehnologie ca și vaccinul anti-poliomelitic, s-a dovedit că agravează simptomele RSV la copii, rezultând două decese.
„Pentru o perioadă de 20 de ani, deși știința a avansat, nimeni nu a vrut să să se mai ocupe de dezvoltarea unui vaccin împotriva RSV”, a spus William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbil din Tennessee.
Sursa foto: https://www.the-scientist.com/
Articol de Cristina Zarioiu
showhide type=”pressrelease” more_text=”Bibliografie ↓” less_text=”Bibliografie ↑” hidden=”yes”]
https://www.the-scientist.com/news-opinion/after-decades-of-delays-rsv-vaccines-show-promise-in-early-data-70714
[/showhide]