În urma unui studiu recent s-a constatat că consumul de 7 sau mai multe unități de alcool pe săptămână poate fi legat de modificări ale creierului și de declin cognitiv.
Un studiu care a implicat peste 21.000 de participanți, care a fost publicat recent în PLOS Medicine, a găsit o corelație între consumul săptămânal de alcool de șapte sau mai multe unități și niveluri mai mari de fier în creier. Acumularea de fier în creier a fost asociată cu bolile Parkinson și Alzheimer și poate fi un factor care contribuie la declinul cognitiv cauzat de consumul de alcool.
Există tot mai multe dovezi că până și consumul moderat de alcool poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Anya Topiwala de la Universitatea Oxford din Regatul Unit și colegii sai au investigat legăturile dintre consumul de alcool și nivelul de fier din creier.
Cercetătorii au apelat la 20.965 de voluntari de la Biobank din Marea Britanie care au furnizat informații despre propriul consum de alcool și s-au folosit de imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a le examina creierul. Pentru a determina cantitățile de fier sistemic, la aproape 7.000 de oameni le-a fost scanat ficatul și prin RMN. O serie de teste de bază au fost luate de fiecare persoană pentru a-și evalua abilitățile cognitive și motorii.
Vârsta medie a participanților a fost de 55 de ani, iar 48,6% dintre ei erau femei. Deși 2,7% dintre respondenți s-au identificat drept nebăutori, consumul mediu săptămânal a fost de 18 unități (aproximativ 7,5 cutii de bere sau 6 pahare mari de vin). Cercetătorii au descoperit că consumul de alcool de peste șapte unități pe săptămână a fost conectat cu markeri de creștere a fierului în ganglionii bazali, un set de regiuni ale creierului implicate cu controlul motor, învățarea procedurală, mișcarea ochilor, cogniția, emoția și alte funcții. Acumularea de fier în unele regiuni ale creierului a fost legată de o funcție cognitivă mai proastă.
Acesta este cel mai mare studiu până în prezent privind consumul moderat de alcool și acumularea de fier. Deși consumul de alcool a fost auto-raportat și ar putea fi subestimat, aceasta a fost considerată singura metodă fezabilă pentru a stabili aportul unei cohorte atât de mari. O limitare a lucrării este că măsurile derivate din RMN sunt reprezentări indirecte ale fierului din creier și ar putea combina alte modificări ale creierului observate cu consumul de alcool și cu modificări ale nivelului de fier.
Având în vedere prevalența consumului moderat de alcool, chiar și asociațiile mici pot avea un impact substanțial asupra întregii populații și ar putea exista beneficii în intervențiile de reducere a consumului în populația generală.
Articol de Izabela Constantin