Compania de tehnologie susținută de Elon Musk dezvoltă o soluție revoluționară de îmbunătățire a mobilității, care ar putea permite persoanelor cu paralizie, dizabilități și alte afecțiuni neurologice să opereze dispozitive digitale.
Neuralink, compania co-fondată de Musk în 2016, a dezvoltat un cip menit să fie implantat în creierul oamenilor pentru a înregistra și a stimula simultan activitatea creierului. Este destinat să aibă aplicații medicale, cum ar fi tratarea leziunilor grave ale măduvei spinării și a tulburărilor neurologice.
Când a fost întrebat despre planurile privind Neuralink anul acesta, el a răspuns că vizează implantarea cipului și în creierul uman. Neuralink a avut anul trecut succes în introducerea microcipului în creierul unei maimuțe macac și al unui porc.
„Sperăm să avem șansa să implementăm cipul primilor noștri oameni, care vor fi indivizi ce suferă de leziuni grave ale măduvei spinării, cum ar fi tetraplegicii”, a declarat el. „Cred că avem o șansă cu Neuralink de a restabili funcționalitatea întregului corp al unei persoane care are o leziune a măduvei spinării. Neuralink funcționează bine la maimuțe și, de fapt, facem o mulțime de teste și doar confirmăm că este foarte sigur și fiabil și că dispozitivul Neuralink poate fi îndepărtat în siguranță.”
Compania recrutează, de asemenea, un „coordonator al studiilor clinice” pentru a ajuta la formarea unei echipe de oameni care să conducă studiul și să facă legătura cu autoritățile de reglementare. Solicitanților li se spune că au „oportunitatea de a schimba lumea și de a lucra cu unii dintre cei mai inteligenți și talentați experți din diferite domenii”.
Musk este de părere că implanturile de inteligență artificială „vor permite unei persoane cu paralizie să folosească un smartphone cu mintea mai repede decât cineva care folosește degetele mari”, printre alte inovații neprevăzute. Mulți oameni consideră însă că Neuralink ar putea fi periculos – nu neapărat din punct de vedere medical, ci din punct de vedere etic, autenticitatea gândurilor unei persoane în urma unui astfel de implant fiind pusă la îndoială.
Allen Coin, un student absolvent la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a lucrat la două proiecte recente de cercetare privind statutul etic al implanturilor cerebrale care îmbunătățesc abilitățile cognitive, denumite interfețe creier-calculator (BCI – brain computer interface).
„Când un pacient primește un implant cohlear, acesta este un BCI care îl ajută să audă. Nimeni nu pune întrebări dacă auzul pacientului este autentic. În mod similar, dispozitivele BCI de îmbunătățire cognitivă sunt adesea prezentate ca instrumente terapeutice similare, ajutând pacienții să depășească o provocare”, a explicat Coin, evidențiind utilizările potențial îndoielnice ale tehnologiei BCI deghizate prin noțiuni de îngrijire medicală.
Articol de Izabela Constantin