Potrivit cercetărilor recente ale Universității din Tel Aviv, exercițiile intense aerobice pot reduce semnificativ șansa de a dezvolta cancer metastatic cu până la 72%. Cercetătorii au descoperit că exercițiile aerobice de mare intensitate au crescut consumul de glucoză (zahăr) al organelor interne, scăzând cantitatea de energie disponibilă pentru tumoră.
“Studiile au demonstrat că exercițiul fizic reduce riscul pentru unele tipuri de cancer cu până la 35%. Acest efect pozitiv este similar cu impactul exercițiului asupra altor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În acest studiu am adăugat o nouă perspectivă, care arată că exercițiile aerobice de mare intensitate, care își extrag energia din zahăr, pot reduce riscul de cancer metastatic cu până la 72%. Dacă până acum mesajul general către public a fost „fii activ, fii sănătos”, acum putem explica cum activitatea fizică poate maximiza prevenirea celor mai agresive tipuri de cancer.” a spus profesorul Carmit Levy de la Departamentul de Genetică Umană și Biochimie și dr. Yftach Gepner de la Școala de Sănătate Publică din Tel Aviv.
Ei au analizat 2.734 de bărbați și femei selectați din populația generală israeliană care erau inițial fără cancer, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care au fost examinați înainte și după exerciții aerobice de mare intensitate. Participanții au răspuns la două chestionare de activitate fizică despre activitate intensă și moderată și au fost urmăriți pe o perioadă de 20 de ani. Datele au indicat cu 72% mai puțin cancer metastatic la participanții care au raportat activitate aerobică regulată la intensitate ridicată, comparativ cu cei care nu au făcut exerciții fizice.
Efectele exercițiilor fizice asupra cancerului metastatic la șoareci
Modelul animal a prezentat un rezultat similar, permițând, de asemenea, cercetătorilor să identifice mecanismul său de bază. Eșantionând organele interne ale animalelor, înainte și după exercițiul fizic și, de asemenea, după injectarea cancerului, ei au descoperit că activitatea fizică a redus semnificativ dezvoltarea tumorilor metastatice în ganglionii limfatici, plămâni și ficat. Cercetătorii au emis ipoteza că atât la oameni, cât și la animale, acest rezultat favorabil este legat de rata sporită a consumului de glucoză indusă de exerciții fizice.
„Studiul nostru este primul care investighează impactul exercițiilor fizice asupra organelor interne în care se dezvoltă de obicei metastaze, cum ar fi plămânii, ficatul și ganglionii limfatici. Examinând celulele acestor organe, am constatat o creștere a numărului de receptori de glucoză în timpul activității fizice de mare intensitate – creșterea aportului de glucoză și transformarea organelor în mașini eficiente de consum de energie, la fel ca mușchii.
Presupunem că acest lucru se întâmplă deoarece organele trebuie să concureze pentru resursele de zahăr cu mușchii, despre care se știe că ard cantități mari de glucoză în timpul exercițiilor fizice. În consecință, dacă se dezvoltă cancerul, concurența acerbă față de glucoză reduce disponibilitatea energiei care este esențială pentru metastazare. Mai mult, atunci când o persoană face exerciții regulate, această afecțiune devine permanentă: țesuturile organelor interne se schimbă și devin similare cu țesutul muscular. Știm cu toții că sportul și exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea noastră. Studiul nostru, care examinează organele interne, a descoperit că exercițiile fizice schimbă întregul corp, astfel încât cancerul nu se poate răspândi și, de asemenea, tumora primară se micșorează în dimensiune.” , a spus profesorul Levy.
„Rezultatele noastre indică faptul că, spre deosebire de exercițiul de ardere a grăsimilor, care este relativ moderat, o activitate aerobică de mare intensitate ajută la prevenirea cancerului. Dacă intervalul optim de intensitate pentru arderea grăsimilor este de 65-70% din pulsul maxim, arderea zahărului necesită 80-85% – chiar dacă doar pentru intervale scurte. De exemplu, un sprint de un minut urmat de mers pe jos, apoi un alt sprint. În trecut, astfel de intervale erau în mare parte tipice pentru regimurile de antrenament ale sportivilor, dar astăzi le vedem și în alte rutine de exerciții, cum ar fi reabilitarea cardiacă și pulmonară. Rezultatele noastre sugerează că indivizii sănătoși ar trebui să includă și componente de mare intensitate în programele lor de fitness. Trebuie subliniat că exercițiul fizic, cu efectele sale metabolice și fiziologice unice, prezintă un nivel mai ridicat de prevenire a cancerului decât orice medicament sau intervenție medicală până în prezent.”, a concluzionat profesorul Gepner.
Articol de Cristina Zarioiu