Cinci minute de mers într-un ritm ușor, la fiecare jumătate de oră, pot ajuta la contracararea efectelor nocive produse de statul pe scaun pentru perioade lungi de timp, potrivit studiului publicat în jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise.
În cadrul studiului, 11 adulți sănătoși de vârstă mijlocie au stat în laborator timp de 8 ore – reprezentând o zi de lucru standard – pe parcursul a cinci zile separate. Într-una dintre acele zile, participanții au stat pe scaun timp de 8 ore, doar cu pauze scurte pentru a merge la baie. În celelalte zile, cercetătorii au testat o serie de strategii diferite: de exemplu, într-o zi, participanții au mers 1 minut la fiecare jumătate de oră, în altă zi au mers 5 minute la fiecare oră.
“Scopul nostru a fost să găsim cel mai mic interval de mers pe jos pe care îl putem face pentru a compensa efectele nocive ale statului pe scaun. În special, am măsurat modificări ale nivelului de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.
Am descoperit că o plimbare de 5 minute, într-un ritm ușor, la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu statul pe scaun toată ziua. În special, plimbările de 5 minute la fiecare jumătate de oră au redus nivelul de zahăr din sânge după masă cu aproape 60%.” ,a spus Keith Diaz, profesor asociat de Medicină Comportamentală la Universitatea Columbia.
Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun toată ziua. Chiar și o plimbare ușoară de 1 minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat și beneficii pentru sănătatea mentală ale pauzelor de mers pe jos. În timpul studiului, cercetătorii au cerut participanților să-și evalueze starea mentală folosind un chestionar. Au descoperit că, în comparație cu statul pe scaun toată ziua, o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a redus starea de oboseală și i-a ajutat pe participanți să se simtă mai energici. De asemenea, au constatat că și plimbările o dată la o oră au fost suficiente pentru a reduce senzația de oboseală.
De ce contează
Oamenii care stau ore în șir dezvoltă boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă, demență și cancer, la rate mult mai mari decât persoanele care se mișcă pe parcursul zilei. Un stil de viață sedentar îi expune pe oameni la un risc mult mai mare de deces prematur.
Această problemă s-a agravat de la începutul pandemiei de COVID-19. Odată cu migrarea către munca de acasă, oamenii sunt mai puțin înclinați să iasă din casă în aceste zile. Deci, este clar că sunt necesare strategii pentru a combate o problemă de sănătate publică în creștere din secolul 21.
În acest caz, studiul de față oferă o strategie simplă și accesibilă: fă o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră. Dacă ai un loc de muncă sau un stil de viață în care trebuie să stai pentru perioade prelungite, această schimbare de comportament poate reduce riscurile pentru sănătate.
Studiul oferă, de asemenea, îndrumări clare angajatorilor despre cum să promoveze un loc de muncă mai sănătos. Deși poate părea contraintuitiv, luarea regulată a pauzelor de mers pe jos poate ajuta angajații să fie mai productivi.
Ce urmează
“ În prezent, testăm peste 25 de strategii diferite pentru a compensa daunele asupra sănătății cauzate de statul prelungit pe scaun. Mulți adulți conduc camioane sau taxiuri, în care pur și simplu nu pot merge pe jos la fiecare jumătate de oră. Găsirea de strategii alternative care produc rezultate comparabile poate oferi publicului mai multe opțiuni diferite și, în cele din urmă, le permite oamenilor să aleagă strategia care funcționează cel mai bine pentru ei și pentru stilul lor de viață.”, a concluzionat Keith Diaz.
Articol de Cristina Zarioiu