Încălzirea globală este motivul pentru care cel mai înalt ghețar de pe Muntele Everest se topește într-un ritm foarte rapid. În urma derulării unui nou studiu s-a descoperit că acest lucru ar putea duce la distrugerea completă a ghețarului South Col până la jumătatea secolului.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Maine a constatat faptul că ghețarul South Col a pierdut peste 54m din grosime în ultimii 25 de ani. Din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic, rata cu care ghețarul se subțiază este de 80 de ori mai rapidă decât perioada în care acesta s-a format.
Șase cercetători de la Universitatea din Maine, alături de mai mulți alpiniști au vizitat ghețarul în 2019, de unde au extras mostre de gheață și au instalat cele mai înalte două stații meteo automate din lume pentru a colecta date. Scopul acestora a fost de a măsura gradul de afectare ai celor mai îndepărtați ghețari ai pământului datorat de schimbările climatice realizate de om.
Oamenii de știință au observat că stratul gros de zăpadă al ghețarului a fost afectat, expunând gheața neagră de la bază soarelui și accelerând astfel procesul de topire. Această transformare din stratul de zăpadă în gheață înseamnă că ghețarul nu mai poate reflecta radiația de la soare, făcându-l să se topească mai rapid.
„La o rată de subțiere estimată la aproape 2m anual, chiar și ghețarii precum South Col, care au peste 8000m ar putea dispărea până la jumătatea secolului”, se notează în studiu.
A fost descoperit faptul că ghețarii au pierdut aproape 270 de miliarde de tone de gheață pe an în primele două decenii ale secolului 21. Această apă rezultată în urma topirii reprezintă acum aproximativ o cincime din creșterea nivelului mării la nivel mondial.
„Predicțiile climatice pentru Himalaya sugerează o încălzire continuă și o pierdere continuă a masei ghețarilor. Chiar și vârful Everestului este afectat de încălzirea surselor antropice”, spune glaciochimistul și autorul principal al studiului, Mariusz Potocki, de la Universitatea din Maine.
În 2020, un alt studiu arăta că lacurile glaciare cresc rapid ca răspuns la schimbările climatice și la retragerea ghețarilor. De asemenea, volumul global al lacului glaciar a crescut cu aproximativ 48% până la 156,5 km, între 1990 și 2018. Milioane de oameni depind de lanțul muntos Himalaya pentru apă potabilă, iar dacă alți ghețari din regiune – și din întreaga lume, de altfel – urmează exemplul Everestului, capacitatea lor de a furniza apă pentru băut și irigare ar putea scădea semnificativ.
Declinul ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru alpiniști, deoarece în viitoarele expediții pe munte aceștia s-ar putea confrunta cu roci de bază care să fie mai expuse, alături de un strat de gheață, astfel escaladarea devenind mult mai dificilă.
Deși este vizibil modul în care schimbarea climatică are un impact catastrofal asupra lumii în viitor, liderii mondiali nu au convenit încă asupra unui angajament obligatoriu de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care accelerează schimbările climatice.
În urma Conferinței pentru Schimbarea Climatică a Națiunilor Unite care a avut loc la sfârșitul anului trecut în Scoția, liderii mondiali au declarat că se vor întâlni din nou anul acesta să poarte noi discuții privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Aceștia au decis să crească sprijinul financiar pe care îl acordă țărilor sărace în lupta cu încălzirea globală. De asemenea, doresc reducerea treptată a utilizării cărbunelui, dar și a subvențiilor pentru combustibili fosili.
Articol de Izabela Constantin