HomeHealthInima de porc transplantată funcționează diferit la om

Inima de porc transplantată funcționează diferit la om

În ianuarie anul acesta, inima unui porc modificat genetic a fost transplantată într-un om pentru prima dată. Pacientul, David Bennett, a reușit să supraviețuiască timp de două luni cu inima de porc, iar această operație unică de transplant de organe a dus la diverse descoperiri interesante și la continuarea cercetărilor.

O cercetare publicată recent dezvăluie că sistemul de conducere electrică (rețeaua de celule, semnale și noduri dintr-o inimă care controlează în mod colectiv funcțiile inimii și bătăile acesteia) al inimii de porc modificată genetic diferă de cea a inimii unui porc obișnuit.

Descoperirile se bazează pe citirile ECG (electrocardiogramă) ale inimii de porc transplantate lui David Bennett. După transplantul efectuat cu succes, sistemul de conducere electrică al inimii de porc transplantată a fost monitorizat folosind un ECG cu 12 derivații. Cercetătorii au studiat datele ECG înregistrate după o zi de la operația de xenotransplant (transplant de organe în care donatorul și primitorul sunt de specii diferite).

Ei au examinat factori precum intervalul QT, intervalul PR și complexul QRS. Primul indică timpul necesar curentului electric pentru a călători din camera inferioară a inimii şi pentru a efectua un ciclu complet. În timp ce PR și QRS indică timpul, în care electricitatea trece din camera superioară în camera inferioară a inimii.

Ambii parametri sunt asociați cu mișcarea curentului electric prin inimă în timp ce aceasta bate. Cercetătorii se așteptau ca xenotransplantul să se comporte în același mod în care se comportă de obicei inimile de porc. Electricitatea se deplasează rapid din camera de sus în cea de jos (datorită unor diferențe anatomice bine descrise între inima de porc și inima umană). Acest lucru permite inimii de porc să treacă printr-un ciclu complet de bătăi ale inimii mai repede decât inima umană.

Ne așteptam să vedem asta și în xenotransplant: că intervalele de timp pe ECG cu 12 derivații ar fi mai rapide decât ceea ce vedem de obicei la inimile umane. Cu toate acestea, intervalele de timp au fost mai lungi chiar şi faţă de intervalele de timp  obișnuite la oameni”, a declarat Dr. Timm Dickfeld.

Intervalele de timp PR, QRS și QT pentru inima unui porc normal în interiorul corpului unui porc variază între 50-120 milisecunde (ms), 70-90 ms și respectiv, 260-380 ms. În timp ce pentru inima de porc modificată genetic din interiorul pacientului uman, timpii PR, QRS și QT au fost de 190 ms, 138 ms și respectiv, 538 ms.

Cercetătorii au observat, de asemenea, intervale PR și QRS prelungite pentru un timp în citirile ECG efectuate mai târziu. Aceştia cred că rezultatele studiului actual le-ar permite să înțeleagă diferitele complexități ale xenotransplantului.

Diferențele dintre citirile ECG evidențiază impactul xenotransplantului asupra sistemului de conducere electrică al inimii, iar aceste rezultate ne-ar putea permite să creștem rata de succes a viitoarelor operații de xenotransplant.

Chiar și acum, mii de pacienți așteaptă un transplant de inima. Xenotransplantele ar putea pune capăt așteptării, dar înainte de asta, medicii și oamenii de știință trebuie să înțeleagă diferitele aspecte și rezultate ale acestei abordări.

Explicând acest lucru în continuare, Dr. Dickfeld a scris: „Scopul final este ca atunci când cineva are nevoie de o inimă, xenotransplantul să poată fi o opțiune. Trebuie să facem xenotransplantul mai sigur și mai fezabil în aceste domenii provocatoare: respingere, infecție, probleme de pompare și cu siguranță în zona semnalelor electrice anormale și a ritmului cardiac.”

În prezent, cercetătorii caută, de asemenea, câteva explicații posibile pentru diferențele care există în activitatea electrică a inimii.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente