Bolile cardiovasculare sunt cea mai mare cauză de deces la nivel global.
Urmarea unui atac de cord are ca rezultat deteriorarea mușchiului inimii, iar în timp se formează o cicatrice. Acest țesut cicatricial poate provoca complicații cu pomparea și transportul sângelui, deoarece nu are elasticitatea și flexibilitatea unui mușchi cardiac sănătos și nu poate reveni la forma iniţială.
Pentru prima dată, un grup internațional de cercetători de la Universitatea din Sydney a dezvoltat o metodă – o injecție de proteine - pentru a inversa pierderea elasticității țesutului cardiac deteriorat în urma atacurilor de cord.
Blocul proteic în cauză, tropoelastinul, poate acţiona reparând leziunile musculare, făcând cicatricile mai elastice și contribuind la îmbunătățirea capacității de contractare a inimii, potrivit comunicatului.
Aceasta este, de asemenea, prima dată când oamenii de știință au investigat potențialul tropoelastinului în tratarea bolilor de inimă.
„Această cercetare arată potențialul tropoelastinului în repararea inimii și sugerează că lucrările ulterioare vor arăta posibilități interesante ale rolului său în tratamente și terapii viitoare”, a spus într-un articol cercetătorul principal, dr. Robert Hume, de la Institutul Westmead pentru Cercetare Medicală.
În studiile preclinice, cercetătorii au injectat tropoelastină purificată în peretele inimii la șobolani la câteva zile după ce a fost indus un atac de cord.
O nouă metodă chirurgicală care utilizează ultrasunetele a ghidat acul în peretele inimii, metodă despre care se știe că este mai puțin invazivă decât cele anterioare.
Douăzeci și opt de zile mai târziu, mușchiul inimii care a fost inițial deteriorat și-a recăpătat elasticitatea și semăna ca funcție musculară cu cea dinaintea atacului de cord.
„Tropoelastinul poate repara inima, deoarece este o replică precisă a proteinei elastice naturale a organismului”, a spus Profesorul Anthony Weiss de la Centrul și Facultatea de Științe Charles Perkins.
S-a descoperit că tropoelastinul reduce dimensiunea cicatricii și readuce mușchiul la forma sa originală După efectuarea unor teste suplimentare, cercetătorii au descoperit că tropoelastinul a redus dimensiunea cicatricei și a stabilizat-o prin creșterea conținutului de elastină și prin urmare, scăderea rigidității cicatricii.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, experimente suplimentare pe fibroblaste cardiace umane într-o cutie Petri. După ce au fost tratate cu tropoelastină, s-a descoperit că celulele generează elastină, care conferă elasticitate țesutului uman și capacitatea de a se întinde.
„Ceea ce am descoperit este foarte încurajator. Sperăm să continuăm dezvoltarea metodei, astfel încât să poată fi utilizată în cele din urmă într-un cadru clinic și utilizată pentru a trata și îmbunătăți viața a milioane de pacienți cu insuficiență cardiacă din întreaga lume”, a spus autorul principal, Profesor asociat James Chong.
Rezultatele studiului sunt publicate în Circulation Research.
Articol de Răzvan Lupu