Un nou studiu sugerează că jocurile video nu sunt întotdeauna o alternativă sigură la sport. Astfel, un studiu recent publicat în Heart Rhythm Society, a descoperit că jocurile electronice video pot declanșa aritmii cardiace la copiii susceptibili a căror predispoziție ar fi putut fi determinată anterior. Cercetătorii au descoperit un model rar, dar distinct, la copiii care își pierd cunoștința în timp ce joacă jocuri electronice video.
“Jocurile video pot reprezenta un risc serios pentru unii copii cu afecțiuni aritmice. Acestea ar putea fi letale pentru cei cu afecțiuni aritmice predispozante. Copiii care își pierd brusc cunoștința în timpul jocurilor electronice ar trebui să fie evaluați de un specialist cardiac, întrucât acesta ar putea fi primul semn al unei probleme grave de inimă.”, a explicat investigatorul principal, dr. Claire Lawley de la Centrul de inimă pentru copii din cadrul Rețelei de spitale pentru copii din Australia.
Cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică a literaturii de specialitate și au lansat o campanie de informare pe mai multe site-uri la nivel mondial pentru a identifica exemple de copii care au avut o pierdere bruscă a conștienței în timp ce jucau jocuri video. Cel mai frecvent declanșator în cele 22 de cazuri pe care le-au descoperit a fost jocul de război multiplayer. Unii dintre copii au murit în urma unui stop cardiac. Copiii continuă să fie expuși riscului ca urmare a diagnosticelor ulterioare ale diferitelor tulburări de ritm cardiac. Cele mai frecvente cauze subiacente au fost tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică (CPVT) și sindromul QT lung congenital (LQTS)de tipul 1 și 2.
A existat o predominare a variațiilor genetice potențial relevante (63%) în rândul pacienților, ceea ce are implicații importante pentru familiile lor. În unele cazuri, investigarea unui copil care și-a pierdut cunoștința în timp ce juca jocuri video a dus la diagnosticarea mai multor membri ai familiei cu o problemă gravă de ritm cardiac.
“Familiile și echipele de asistență medicală ar trebui să se gândească la măsurile de siguranță legate de jocurile electronice la copiii care au o afecțiune în care ritmurile cardiace rapide periculoase reprezintă un risc”, a menționat dr. Lawley.
Anchetatorii au atribuit stimularea adrenergică legată de mediul de joc electronic încărcat emoțional ca bază patofiziologică a acestui fenomen. Jocurile electronice nu sunt întotdeauna „alternativa sigură” la sporturile competitive, așa cum sunt adesea considerate. La momentul incidentelor cardiace, mulți dintre pacienți se aflau în stări de entuziasm, tocmai câștigaseră sau pierduseră jocuri ori intrau în conflict cu partenerii de joc.
“Știm deja că unii copii au afecțiuni cardiace care îi pot pune în pericol atunci când fac sporturi de competiție, dar am fost șocați să descoperim că unii pacienți aveau pierderi de cunoștință, care le puneau viața în pericol în timpul jocurilor video. Înainte credeam că jocurile video sunt o alternativă sigură. Descoperirea de acum este cu adevărat importantă. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea știe cât de important este să fie verificat medical un copil atunci după ce a avut un episod de pierdere a memoriei în aceste circumstanțe “, a adăugat colaboratorul Christian Turner, de la Centrul de inimă pentru copii din cadrul Rețelei de spitale pentru copii din Australia.
Studiul notează că, deși acest fenomen nu este o întâmplare obișnuită, el devine din ce în ce mai răspândit. „După ce am avut grijă de copii cu probleme de ritm cardiac de mai bine de 25 de ani, am fost uimit să văd cât de răspândită este această problemă și să constat că unii dintre ei chiar muriseră din cauza ei. Toți colaboratorii sunt dornici să facă public acest fenomen, astfel încât colegii noștri de pe tot globul să îi poată recunoaște și să-i protejeze pe acești copii și familiile lor”, a menționat colaboratorul studiului, dr. Jonathan Skinner din Sydney.
Consilierea adecvată cu privire la riscurile jocului video intens ar trebui să fie vizată la copiii cu un diagnostic cardiac proaritmic și la orice copil cu antecedente de sincopă de efort cu etiologie nedeterminată, au concluzionat oamenii de știință.
Articol de Cristina Zarioiu