HomeHealthLegătura dintre alergii și bolile cardiovasculare

Legătura dintre alergii și bolile cardiovasculare

Conform unui nou studiu realizat cu date adunate în cadrul Interviului Național de Sănătate din SUA, adulții care au antecedente în ceea ce privește alergiile, prezintă un risc mai ridicat să dezvolte hipertensiune arterială și boli coronariene.

Cercetătorii au analizat datele culese începând cu anul 2012, când au fost intervievați peste 34000 de adulți din America, vârsta medie a participanților fiind de 48,5 ani. Cercetătorii i-au înregistrat pe participanți drept alergici dacă au raportat cel puțin o tulburare alergică, aici incluzând și cazurile de astm, alergii legate de alimente sau alergii ale pielii. Aproximativ 10.000 de adulți au avut un istoric de alergii, adică o treime din totalul eșantionului.

Mai departe, cercetătorii au comparat grupul de adulți care sufereau de alergii cu cel fără alergii și au analizat cazurile de hipertensiunea arterială și boli de inimă din ambele grupuri. Aceștia au corelat toate aceste date cu vârsta, sexul, rasa, consumul de tutun și alcool și indicele de masa corporală aferent fiecărui individ intervievat, pentru  lua în considerare toți factorii care influențează riscurile cardiovasculare.

După ce au analizat acești factori, oamenii de știință au descoperit că antecedentele de alergii au fost asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială și boli coronariene. Persoanele cu vârste cuprinse între 18-57 de ani cu tulburări alergice au avut un risc și mai mare de hipertensiune arterială, iar bărbații de culoare între 39-57 de ani au avut cel mai mare risc de boală coronariană, potrivit cercetării.

Mai multe cercetări anterioare au indicat o legătură între alergii și un risc crescut de boli cardiovasculare, fără să se răspundă niciodată care este cauza. „Nu putem arăta cu adevărat care este relația, dar știința arată că are legătură cu mediatorii proinflamatori, care declanșează inflamația în organism”, a declarat Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Facultatea de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, care nu a fost implicat în studiu.

Spre exemplu, histaminele stimulează fluxul de sânge în zona atacată de alergen, ceea ce determină sistemul imunitar să trimită anticorpi, declanșând astfel inflamația. De aceea, multe medicamente pentru alergii sunt antihistaminice, concepute pentru a contracara acel răspuns inflamator. Deși inflamația este modalitatea organismului de a lupta împotriva agenților patogeni, un răspuns hiperactiv sau de lungă durată reprezintă un factor de bază în multe boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Cercetarea oferă mai multe dovezi ale unei legături între inflamația cronică și bolile de inimă, deoarece tulburările alergice merg adesea mână în mână cu inflamația, potrivit dr. Eugene Yang, președintele secțiunii de prevenire a bolilor cardiovasculare a Colegiului American de Cardiologie.

„Cred că mesajul către pacienți este că atunci când aceștia iau decizii cu privire la administrarea de medicamente pentru alergii, de exemplu, vrem să le evităm pe cele care conțin stimulente, deoarece acele tipuri de medicamente fără prescripție medicală pot crește tensiunea arterială”, a declarat acesta.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente