Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit o legătură între metabolism și creierul persoanelor care suferă de demență.
La fiecare trei secunde, undeva în lume cineva este diagnosticat cu demență. Chiar dacă această boală nu are un remediu cunoscut, modificări ale creierului pot avea loc cu ani înainte ca demența să fie identificată.
Acum, cercetări revoluționare de la Centrul Australian pentru Precision Health de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit o legătură între metabolism și măsurile cerebrale legate de demență, oferind noi informații importante despre boală.
Cercetătorii au examinat datele de la 26.239 de persoane din baza de date Biobank a Regatului Unit și au descoperit că persoanele cu stres hepatic, inflamație sau stres renal legat de obezitate au avut cele mai mari efecte adverse asupra creierului lor.
Pentru a identifica factorii de risc timpurii pentru demență, cercetarea a examinat relațiile dintre șase profiluri metabolice diferite și 39 de markeri cardiometabolici cu măsurători ale volumului creierului, leziunilor cerebrale și acumularea de fier din scanările RMN ale creierului.
Profilurile RMN negative cu volume mai mici ale hipocampului și materiei cenușii, sarcini mai mari de leziuni cerebrale și acumulare mai mare de fier au fost mai răspândite la cei cu profiluri metabolice legate de obezitate.
Dr. Amanda Lumsden, cercetător la UniSA, susține că studiul aprofundează cunoștințele despre sănătatea creierului: „Demența este o boală debilitantă care afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume”, spune dr. Lumsden. „Înțelegerea factorilor metabolici și a profilurilor asociate cu modificările creierului legate de demență poate ajuta la identificarea timpurie a factorilor de risc pentru demență. În această cercetare, am descoperit că modelele de neuroimagistică adverse au fost mai răspândite în rândul persoanelor care aveau tipuri metabolice legate de obezitate. Acești oameni au avut, de asemenea, cea mai mare rată metabolică bazală (BMR) – cantitatea de energie de care corpul are nevoie atunci când se odihnește pentru a-și susține funcțiile de bază – dar, în mod curios, BMR părea să contribuie la markeri negativi ai creierului, peste efectele obezității.”
Investigator principal, profesorul UniSA Elina Hyppönen, spune că descoperirea prezintă o nouă cale pentru înțelegerea sănătății creierului. „Acest studiu indică faptul că profilurile metabolice sunt asociate cu aspecte ale sănătății creierului. De asemenea, am găsit asocieri cu mulți biomarkeri individuali care pot oferi indicii asupra proceselor care duc la demență”, spune profesorul Hyppönen.
„Corpul uman este complex și acum este nevoie de mai multă muncă pentru a afla exact de ce și cum apar aceste asocieri.”
Articol de Izabela Constantin