Există numeroase tulpini diferite de ciupercă din familia Candida, însă unele dintre acestea pot afecta intestinul pacienților cu boală inflamatorie intestinală, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine. Descoperirile sugerează că există modalități de a adapta diferite tratamente pentru pacienți în viitor.
Cercetarea s-a concentrat pe o formă de boală a intestinului iritabil cunoscută sub numele de colită ulceroasă (CU), care este recunoscută prin inflamație și ulcerație frecventă a mucoasei intestinului gros. În această parte a intestinului, ciupercile sunt, de asemenea, foarte abundente și bogate în diversitate.
Când oamenii de știință au comparat colonul a 40 de pacienți care sufereau de colită ulceroasă cu cel al 38 de pacienți care nu sufereau de această afecțiune, au descoperit că tulpinile de C. albicans erau mereu prezente în intestinele celor cu CU. Cu cât forma acestei boli era mai agravată, cu atât era mai probabil ca pacientul să prezinte o abundență mai mare de Candida în colon.
Oamenii de știință și-au propus să descopere cum influențează aceste tulpini de ciuperci inflamația, așa că au derulat un studiu pe șoarecii de laborator. În cazul șoarecilor care nu prezentau inflamație la nivelul colonului, aceste tulpini nu au proliferat, spre deosebire de cazurile care prezentau această inflamație, unde tulpinile s-au înmulțit.
După mai multe investigații, oamenii de știință au descoperit că unele dintre aceste tulpini produc o toxină puternică numită candidalisin, care poate deteriora celulele imune, declanșând o inflamație suplimentară. Chiar și în cazurile în care celor mai bolnavi dintre șoareci li s-au administrat steroizi, care este o rețetă obișnuită pentru CU, tulpinile de ciuperci intestinale dăunătoare au continuat să secrete toxine, ceea ce ar putea explica de ce tratamentele actuale pentru bolile inflamatorii ale intestinului nu reușesc adesea să rezolve simptomele.
Înțelegem așadar că pentru majoritatea oamenilor, tulpinile de C. albicans nu reprezintă o problemă, deoarece chiar și cele care produc toxine dăunătoare celulelor pot ajuta și sistemul imunitar. Cu toate acestea, în intestinul unei persoane care suferă de colită ulceroasă, unde inflamația este larg răspândită, unele dintre aceste tulpini de ciuperci par să se înmulțească alarmant, provocând daune.
Cu toate acestea, nu se știe încă dacă aceste tulpini sunt dobândite în cursul bolii sau dacă erau acolo de la început, devenind mai târziu problematice.
În cazul șoarecilor studiați, ciuperca producătoare de toxine a indus o expansiune a celulelor T și a celulelor albe din sânge numite neutrofile, care pot determina atât inflamația, cât și deteriorarea țesuturilor. Neutrofilele sunt adesea mai abundente la cei cu care suferă de boli ale colonului, iar noile rezultate sugerează că prezența lor ar putea fi legată de o creștere a toxinelor fungice. Când cercetătorii au blocat calea de semnalizare a citokinelor care pune neutrofilele în acțiune la subiecții șoareci, inflamația colonului a fost redusă.
Astfel, studiind această cale de semnalizare, s-ar putea găsi soluții de tratamente pentru aceste afecțiuni ale colonului. De asemenea, terapiile antifungice directe s-ar putea dovedi utile.
Articol de Izabela Constantin