Un experiment realizat de mai mulți cercetători de la Universitatea Uppsala din Suedia demonstrează faptul că atunci când suntem lipsiți de somn, îi percepem pe semenii noștri cu alți ochi.
Numeroși oameni de știință sunt interesați să descopere modurile diferite în care lipsa somnului afectează atât sănătatea mentală, cât și cea fizică.
Rezultatele studiului arată faptul că atunci când nu dormim suficient, creierul nostru tinde să perceapă fețele furioase diferit, considerându-le de neîncredere sau mai puțin sănătoase, în timp ce o față neutră sau temătoare este percepută ca fiind mai puțin atractivă.
„Deoarece expresiile faciale sunt cruciale pentru înțelegerea stării emoționale a celorlalți, a petrece mai puțin timp fixându-se pe fețe după pierderea acută a somnului poate crește riscul ca starea emoțională a altora să fie interpretată incorect sau prea târziu”, spune cercetătorul Lieve van Egmond de la Universitatea Uppsala din Suedia.
Pentru a realiza studiul, autorii acestuia au strâns 45 de participanți care nu au dormit timp de o noapte la început, după care peste o săptămână aceștia au fost chemați din nou pentru teste, de data aceasta odihniți.
Tuturor subiecților testați li s-a oferit un eye tracker a doua zi dimineață, care le-a înregistrat mișcările ochilor. Subiecților le-au fost arătate imagini portret ale unor persoane cu diferite expresii faciale. În imagini erau femei și bărbați cu expresii neutre, vesele, temătoare sau furioase. Participanții au fost rugați să evalueze cât de atractive, de încredere și sănătoase considerau acele fețe. Datele culese cu ajutorul eye tracker-ului au dezvăluit, de asemenea, cât timp au petrecut uitându-se la diferite porțiuni ale feței.
Cercetătorii au notat în studiul lor că a existat o scădere a duratei de timp de aproape 10% pentru fixarea privirii asupra unei fețe în momentele în care participanții nu erau odihniți. În acele momente, oamenii au găsit mai puțin atractive majoritatea fețelor pe care le-au văzut.
„Descoperirea indică faptul că pierderea somnului este asociată cu impresii sociale mai negative ale celorlalți”, spune autorul principal Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.
Cei care nu au dormit suficient își văd semenii într-o lumină destul de negativă. Acest lucru este susținut de studii neuroștiințifice anterioare, conform cărora lipsa somnului modifică reacția amigdalei – zona creierului care ne procesează și clasifică propriile sentimente, dar și stimulii emoționali din exterior.
Potrivit echipei de cercetare, acest lucru ar putea explica de ce emitem judecăți mai negative despre cei din jurul nostru atunci când nu dormim suficient. „Acest lucru ar putea duce la mai puțină motivație de a interacționa social”, continuă Benedict.
Știm deja că orele puține de somn ne scad capacitatea de a acorda atenție și de a interpreta corect emoțiile. Cu toate acestea, vor fi necesare studii cu dimensiuni mai mari ale eșantionului pe o perioadă mai lungă de timp pentru a analiza cu adevărat ceea ce se întâmplă în momentele în care suntem neodihniți.
„Participanții noștri erau adulți tineri”, spune van Egmond. „Nu știm dacă rezultatele noastre sunt generalizabile la alte grupe de vârstă. Mai mult, nu știm dacă rezultate similare ar fi observate în rândul celor care suferă de pierderea cronică a somnului”.
Articol de Izabela Constantin