HomeHealthMerișoarele ar putea spori efectul antibioticelor

Merișoarele ar putea spori efectul antibioticelor

Bogate în antioxidanți și fibre, merișoarele se dovedesc a fi alimente minune care nu numai că au proprietăți benefice pentru digestie și pentru combaterea infecțiilor tractului urinar, dar au și capacitatea de a suprima rezistența bacteriilor în timpul tratamentului cu antibiotice,  conform unui nou studiu efectuat la Universitatea McGill.

În urma studiilor de laborator și a testelor pe animale, bacteriile s-au dovedit a fi mai sensibile la tratamentul cu antibiotice, atunci când merișoarele erau introduse în tratament. Substanța care se pare că are capacitatea de a spori eficiența antibioticelor se numește proantocianidină (Cpac). Această substanță are capacitatea de a suprima pompele de eflux și permeabilitatea selectivă a membranei.

Rezultatele studiului indică faptul că extractul de merișor crește sensibilitatea bacteriană la antibiotice, acționând asupra peretelui celular bacterian, făcându-l permeabil atunci când intră în contact cu antibioticele. De asemenea, o altă capacitate a proantocianidinei este de a interfera cu mecanismul folosit de bacterii pentru a pompa medicamentul. Astfel, antibioticul pătrunde mai ușor peretele celular, iar bacteriilor le este mai dificil să îl combată, medicamentul devenind eficient chiar și în doze mai mici.

„În mod normal, când tratăm bacteriile cu un antibiotic în laborator, în cele din urmă acestea dobândesc rezistență”, a spus Tufenkji, autorul corespondent al studiului. „Dar când am tratat simultan bacteriile cu un antibiotic și extractul de merișor, nu a apărut nicio rezistență. Am fost foarte surprinși de acest lucru și o considerăm o oportunitate importantă.”

După o perioadă de cercetare privind impactul celulelor de merișor asupra culturilor bacteriene, oamenii de știință au derulat teste pentru a confirma dacă descoperirile se aplică și asupra organismelor vii. Primele teste au fost derulate pe insecte infectate, unde teoria acestora s-a confirmat. În continuare, se dorește testarea efectului de extract de merișor împreună cu antibioticul pe alte modele de animale și dacă acestea continuă să dea rezultate pozitive, se vor derula alte teste pentru anumite tipuri de antibiotice care sunt supuse nivelurilor ridicate de rezistență. Astfel, prin utilizarea extractului de merișor, anumite tipuri de antibiotice ar putea fi din nou utile, prin sporirea efectului acestora.

„În mod încurajator, datele noastre arată că cPAC este capabil să sporească eficacitatea unui spectru larg de antibiotice. Abilitatea de a potența acțiunea antibioticelor la un pacient ar putea îmbunătăți rezultatele tratamentului și ar putea împiedica apariția infecțiilor rezistente la antibiotice.”

Rezultatele studiilor oamenilor de știință de la Universitatea McGill sunt promițătoare și se așteaptă în continuare testarea acestei combinații terapeutice pe animale mamifere. Până atunci, consumul de merișoare este oricum recomandat pentru tratarea altor afecțiuni, cum ar fi cele digestive.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente