Comunitatea de oameni care locuiesc în jurul tău ar putea influența comunitatea microbilor care trăiesc în interiorul tău. Cea mai complexă cercetare de până acum a găsit dovezi conform căreia persoanele cu care trăiești și de cine ai fost crescut ar putea avea un impact mult mai mare asupra microbiomului tău decât anumiți factori de stil de viață, vârstă sau chiar genetică. Asta înseamnă că trilioanele de microbi din corpul uman ar putea fi mai contagioși decât ne-am dat seama.
Cercetarea condusă de microbiologul Nicola Segata de la Universitatea din Trento, Italia, a arătat cât de multe dintre bacteriile noastre intestinale și bucale sunt împărțite cu cei din jurul nostru.
Descoperirile au la bază peste 9.000 de probe de scaun și salivă colectate de la participanți cu legături între ei, din 20 de țări diverse din întreaga lume. Aceste descoperiri arată că trilioanele de celule simbiotice din corpurile noastre se pot răspândi în mod eficient între gazdele umane, chiar și după scurte întâlniri în public.
Tulpinile de bacterii împărtășite între participanții la studiu s-au dovedit a fi „extensive”. De fapt, cercetătorii au identificat peste 10 milioane de cazuri de tulpini bacteriene împărtășite între mame și sugari, membrii aceleiași case sau oameni din comunități.
Studiile anterioare au arătat că o mamă ajută la pornirea microbiotei copilului ei în primele luni de viață, împărtășind o parte din propria microfloră cu el, de obicei prin naștere, alăptare, schimb salivar sau atingere.
În 711 cazuri, aproximativ 50% din aceleași tulpini bacteriene au fost împărțite între mamă și copil în primul an de viață, iar 16% dintre aceste tulpini au provenit în mod specific de la mamă. Mai mult, această comunitate de microorganisme ar putea fi încă detectată până târziu la vârsta adultă, deși în procente mai mici. La vârsta de 30 de ani, de exemplu, un adult păstrează aproximativ 14% din tulpinile bacteriene originale ale mamei lui. Chiar și la vârsta de 85 de ani, tulpinile cele mai transmisibile ale unei mame sunt încă prezente la descendenții ei.
Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, influența microbiană a unei mame este echilibrată de alte relații. Cu cine trăiește o persoană și cu cine interacționează zilnic pare să aibă un impact din ce în ce mai mare asupra microbiomului său.
După vârsta de patru ani, de exemplu, cercetătorii au descoperit că un copil are procente egale de tulpini bacteriene atât de la mamă, cât și de la tată. În plus, cu cât gemenii identici au trăit mai mult timp separați, cu atât mai puține tulpini microbiene au împărtășit.
„La vârsta adultă, sursele microbiomilor noștri sunt în mare parte oamenii cu care suntem în contact strâns. Durata interacțiunilor – gândiți-vă, de exemplu, la studenții sau partenerii care împart un apartament – este aproximativ proporțională cu numărul de bacterii schimbate”, a explicat Segata.
În aproximativ 67% dintre comunitățile studiate, indivizii din același sat, dar din gospodării diferite, au împărtășit mai multe tulpini bacteriene decât au făcut-o cu gospodăriile din alte sate.
Descoperirile sugerează că și interacțiunile superficiale pot influența microbiomul unei persoane, în bine sau în rău. În timp ce unii microbi ar putea aduce beneficii pentru sănătate, alții ar putea slăbi microbiomul, lăsând indivizii susceptibili la diferite boli.
“Transmiterea microbiomului are implicații importante pentru sănătatea noastră, deoarece unele boli netransmisibile (cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul) sunt parțial legate de o compoziție modificată a microbiomului. Demonstrația că microbiomul uman este transmisibil ar putea sugera că unele dintre aceste boli (în prezent considerate netransmisibile) ar putea, cel puțin într-o anumită măsură, să fie transmisibile.”, a concluzionat Segata.
Studiul a fost publicat în Nature.
Articol de Cristina Zarioiu